Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το Μνημόνιο νο4 συζήτησαν Παπακωνσταντίνου - κόμματα της αντιπολίτευσης

Για τα μέτρα ύψους 25,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πάρει η χώρα μέχρι το 2015 συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που προσήλθαν στο διάλογο, την Δημοκρατική Αριστερά, τη Δημοκρατική Συμμαχία και το ΛΑΟΣ.


Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ τα μέτρα αυτά θα αφορούν κατά 3,1 δισ. ευρώ το 2012, κατά 4,7 δισ. το 2013, 8 δισ. το 2014 και 9,5 δισ. ευρώ το 2015.

Το σχετικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

•Μέχρι τέλος Μαρτίου να πρέπει να έχει παρουσιαστεί το πρώτο σχέδιο του προγράμματος.

•Τις πρώτες μέρες του Απριλίου να διαμορφωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας με βάση το πρώτο σχέδιο ενώ στα μέσα του Απρίλη, τα μέτρα θα πάρουν την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και θα αποσταλούν στην τρόικα.

•Αρχές Μαϊου αναμένεται να κατατεθεί το Μνημόνιο νο4 στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του ίδιου Μήνα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Από τη μεριά της Δημοκρατικής Αριστεράς ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με τις πολιτικές της κυβέρνησης και πως υπάρχει και άλλος δρόμος για τη διέξοδο από την κρίση. Αυτός, τόνισε, περιλαμβάνει την δίκαιη κατανομή των βαρών , την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την ενίσχυση της εργασίας. Πρόσθεσε πως "η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αξιώσουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, τη μείωση των επιτοκίων και την έκδοση ευρωομολόγου και να αποκρούσουν, με τη διαμόρφωση των απαραίτητων συμμαχιών, τη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Γιάννης Οικονόμου, μετά τη συνάντηση, τόνισε πως η κυβέρνηση έγινε όμηρος της διστακτικότητας της εφαρμόζοντας οριζόντιες περικοπές και κάνοντας μισές και ατελείς μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταχύτερα, βαθύτερα και δικαιότερα ενώ πρόσθεσε πως θα χρειαστεί και η βοήθεια της Ε.Ε., η οποία πρέπει να συνοδευτεί από γενναίες και τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε πως η συμμετοχή στο διάλογο δεν σημαίνει συμφωνία με τις κυβερνητικές ενέργειες. "Οι περιστάσεις επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στη συζήτηση, για να καταθέσουν όποιες προτάσεις έχουν, ανεξάρτητα εάν είναι αντίθετες με αυτές της κυβέρνησης" πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. αρνήθηκαν τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com