Την αλλαγή των όρων του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη στην χώρα, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση του. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «αλλαγή πολιτικής» για να ξεπεραστεί η κρίση.
«Εμφανίζεται μια προσωρινή ανακούφιση ως «σωτηρία». Που δεν είναι... Εμφανίζεται μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, ως αλλαγή της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής. Που δεν είναι... Εμφανίζεται μια παραχώρηση εκ μέρους των δανειστών μας, ως επίτευγμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Που δεν είναι... Εμφανίζεται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για νέα μέτρα και νέες δεσμεύσεις, που ανέλαβε έναντι μικρής προσωρινής ανακούφισης» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ και συνεχίζει: «Σημειώνουμε τα εξής: Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια. Άρα θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους. Το σημερινό Μνημόνιο δεν αλλάζει, εξακολουθεί να ισχύει απολύτως. Και η υποχρέωσή μας για νέα μέτρα, ύψους σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων, την περίοδο 2012-15 ισχύει απολύτως. Έχουμε, λοιπόν, και νέα μέτρα. Ακόμα, έναντι αυτής της παραχώρησης αναλαμβάνουμε την πρόσθετη υποχρέωση (που δεν προβλεπόταν στον αρχικό Μνημόνιο) για αξιοποίηση περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ συν ακίνητα του Δημοσίου) ύψους 50 δισεκατομμυρίων. Δεν ξέρουμε από πού υπολογίζει να τα βρει αυτά η κυβέρνηση και πώς. Αλλά όταν εμείς είχαμε προτείνει αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το είχαμε κάνει για να βρούμε τρόπο να βγούμε από το Μνημόνιο κι από την ανάγκη στήριξης, όχι για να μπούμε πιο βαθιά. Τέλος έναντι αυτής της παραχώρησης, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να υπογράψουμε το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που θα αποσαφηνιστεί πλήρως στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης - 25ης Μαρτίου."
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας: «Μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση χλεύαζε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μηδενισμό του ελλείμματος. Τώρα αποδέχεται ότι θα βγάζει και πλεονάσματα, όχι απλώς μηδενικό έλλειμμα...» και αναφέροντας τις προτάσεις του κόμματός του, κατέληξε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως ανάπτυξη. Και με την υφιστάμενη πολιτική βυθιζόμαστε σε ύφεση. Γι’ αυτό και χρειάζεται επειγόντως αλλαγή των όρων του Μνημονίου."