Η κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που «χτύπησε» την ελληνική οικονομία στην «αχίλλειο πτέρνα» της, το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο συσσωρεύθηκε κυρίως στη δεκαετία του ’80, και οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης στα τέλη του 2009 και τις αρχές του 2010 είναι οι «φταίχτες» για τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ομιλία του σε συνέδριο της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.
Όπως ανέφερε, από τη δεκαετία του ’80 και επί δύο δεκαετίες, η προσαρμογή της Ελλάδας στις συνθήκες που απαιτεί η συμμετοχή της στην ευρωζώνη ήταν ανεπαρκής κάτι που συντέλεσε επίσης στην επιδείνωση της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησε σε κρίση εμπιστοσύνης και οδήγησε στον μηχανισμό στήριξης και την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα.
Κατά τον Γιώργο Αλογοσκούφη, όλα έβαιναν καλώς μέχρι το 2008, όταν το πραγματικό επιτόκιο ήταν στο 1,5% περίπου, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,5% και ο λόγος δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ ήταν σχεδόν στο 100%, καθώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η αναλογία αυτή μπορούσε να σταθεροποιηθεί ακόμη και με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα ενώ τώρα απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 6%.
Για να καταφέρει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, χρειάζεται, σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, ριζική αλλαγή στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα καθώς "έχει ιδιαίτερες και προφανείς αδυναμίες".