Την αδυναμία του ελεγκτικού συστήματος της Ελλάδας που πηγάζει από την υπερβολική εξουσία που έχουν οι εφορίες καθώς και από υπαλλήλους που στερούνται αξιοπρέπειας υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο 7ο ετήσιο φορολογικό συνέδριο που διοργάνωσε την Πέμπτη τo Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Προανήγγειλε ακόμη, ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές αλλά και στους φόρους υπέρ τρίτων.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που άπτονται της νεας φορολογικής μεταρρύθμισης και ο υπουργός Οικονομικών, στην ομιλία του σχολίασε τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας που έγινε ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο συνέδριο λίγο νωρίτερα.
Στην ερώτηση ποιος χαρακτηρισμός αξιολογεί ακριβέστερα το ελληνικό φορολογικό σύστημα η πλειοψηφία απάντησε «αναποτελεσματικό και άδικο», άποψη με την οποία συμφώνησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τόνισε πως έχει δοθεί υπερβολική εξουσία στους εφοριακούς και ότι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να βάζουν πρόστιμα στη διακριτική τους ευχέρεια με αποτέλεσμα να γίνεται ένα ιδιότυπο παζάρι μεταξύ ελεγκτή και επιχείρησης. Πρόσθεσε πως αν δεν αλλάξουμε οι ίδιοι, δεν θα πάμε μπροστά σαν χώρα και δήλωσε πως πρέπει κανείς να βάλει στην άκρη τους εφοριακούς που δεν έχουν αξιοπρέπεια και ηθικό ανάστημα, σχολιάζοντας ότι είναι πολλοί.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε πως θα κλείσουν ΔΟΥ και από τις 289 που υπάρχουν σήμερα θα μείνουν 50 με 100 το πολύ, καθώς στόχος του υπουργείου είναι οι έλεγχοι να γίνονται κεντρικά και ο πολίτης να σταματήσει να επισκέπτεται την εφορία τόσο συχνά. Προανήγγειλε κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και φόρων υπέρ τρίτων ενώ δήλωσε ότι μόλις το 10% των φόρων που βεβαιώνονται εισπράττεται.
"Το σύστημά μας βρίθει φοροαπαλλαγών, οι οποίες είναι άδικες. Κάναμε, ήδη, με το πρώτο νομοσχέδιο μια σειρά από αλλαγές, έτσι ώστε να μην έχουμε τα εξόφθαλμα διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης, φορολογούμενων μόνο με βάση το γεγονός ότι, κάποια στιγμή, κέρδισαν μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Κάναμε ένα πρώτο βήμα. Αλλά χρειάζεται να γίνει και το δεύτερο βήμα, που είναι να ξαναδούμε μία – μία τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν, τους φόρους υπέρ τρίτων, που είναι κάτι, το οποίο βεβαίως επιβαρύνει και την επιχειρηματική κοινότητα και να καταλήξουμε σε κάτι, το οποίο είναι πιο απλό, πιο διαφανές και πιο Δίκαιο" τόνισε.
Παραδέχθηκε πως «δεν έχουμε αποδείξει ότι θα αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα» κάτι που αποτυπώθηκε στη δυσπιστία του κοινού μέσω των απαντήσεων που έδωσε στη σχετική ερώτηση, τόνισε όμως πως καμία φορολογική μεταρρύθμιση παγκοσμίως δεν πήρε λιγότερο από 18 μήνες για να αρχίσει να αποδίδει.
Στην ερώτηση για το ποιος έχει την ευθύνη για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα το κοινό απάντησε «η αδυναμία των συστημάτων ελέγχου» κατά 51%, άποψη με την οποία διαφώνησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι υπάρχουν δύο πλευρές, το κράτος και ο πολίτης. Πρότεινε μάλιστα το κίνημα ανυπακοής «Δεν πληρώνω» να γίνει ανυπακοή σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις. Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο το γεγονός ότι ενώ είναι γνωστό πως κάθε Σαββατοκύριακο βγαίνουν ελεγκτές του ΣΔΟΕ και κλείνουν κέντρα διασκέδασης, συνεχίζουν να βρίσκουν επιχειρηματίες που απροκάλυπτα δεν κόβουν καμία απόδειξη.
Στο τεχνικό κομμάτι, εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τις αρχές του 2012, στόχο για τον οποίο έδειξε να αμφιβάλλει το κοινό, καθώς μόλις το 9% ψήφισε ότι θα επιτευχθεί. Χαρακτήρισε τον ΚΒΣ απολίθωμα και τόνισε ότι μόνο οι απαραίτητες διατάξεις του θα ενσωματωθούν στη νομοθεσία.
Τέλος, σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών για τη φοροδιαφυγή πρόσθεσε πως από μόνες τους δεν αρκούν και εξέφρασε την απορία του για το ότι βουλευτές, νομικοί μάλιστα, χαρακτηρίζουν υψηλές τις ποινές. Όπως δήλωσε από το εξωτερικό τον ρωτούν, «είναι δυνατόν να μην έχετε βάλει κανέναν φυλακή» και χαρακτήρισε αδιανόητο να μπαίνει φυλακή κάποιος για μια κλοπή και να μην μπαίνει όποιος υπεξαιρεί χρήματα του Δημοσίου σε μεγάλα ποσά.
Εξέφρασε την απορία του γιατί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν γινόντουσαν διασταυρώσεις εισοδήματος με περιουσία και τόνισε ότι δεν γίνεται κάποιοι να έχουν σπίτια εκατομμυρίων με εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο και ομάδες επιτηδευματιών, όπως οι δικηγόροι για παράδειγμα να δηλώνουν κατά μέσο όρο 14.000 ευρώ εισόδημα.
Από τη μεριά του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος, Γιάννος Γραμματίδης, δήλωσε πως «Το σημερινό μας συνέδριο εξυπηρετεί το όραμα: Βελτίωση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων του φορολογικού συστήματος στη πραγματική οικονομία, με σχεδιασμούς που θα προστατεύουν τον συνεπή φορολογούμενο, αλλά και το δημόσιο συμφέρον».