Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: Μείωση συντελεστών αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, εφόσον κερδηθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είναι επιθυμία της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ελέγξει το υπέρογκο δημόσιο χρέος της (πρόβλεψη 153% του ΑΕΠ το 2011) και θα διαψεύσει όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.



Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, «χαλινάρι» στο χρέος με ορίζοντα το 2015, θα μπει μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5,5%), της ανάπτυξης (ονομαστικός ρυθμός άνω του 2%), της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (αντιστοιχεί στο 1 – 2% του ΑΕΠ για μια πενταετία) αλλά και με την επίτευξη καλύτερων όρων δανεισμού, ωε αποτέλεσμα των παραπάνω.

Όπως διαβεβαίωσε εκ νέου, μισθοί, συντάξεις και φόροι δεν θα μεταβληθούν. Αισιόδοξος επίσης εμφανίστηκε και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, βασιζόμενος στα τριμηνιαία στοιχεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, αλλά προαπαιτούμενο γι αυτό είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξέφρασε αντιθέτως την ανησυχία και την απαισιοδοξία του για το κλίμα που επικρατεί και διερωτήθηκε εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρέπει όλα τα κόμματα να συμβάλλουν στο διάλογο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τόνισε ότι πέρα από το μνημόνιο με τους δανειστές που είναι ένα «σωσίβιο δαπανών» και μας δίνει «παράταση ζωής», χρειάζεται και ένα «εθνικό μνημόνιο αλλαγής».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο, με τα «λουκέτα» να αυξάνονται διαρκώς και δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε καν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Γι αυτό ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης αλλά και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com