Θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, από τη πλευρά του, εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια με δηλώσεις του διαβεβαίωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί.
Άλλα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους ήταν η ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων της Θεσσαλονίκης και η σύνδεση της πόλης ακτοπλοϊκά με την Σμύρνη και αεροπορικά με την Κωνσταντινούπολη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας και ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα, υπογραμμίζοντας το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου. Επιπλέον , ο κ. Νταβούτογλου πρότεινε να δοθεί το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου σε δρόμο της Σμύρνης και του Κεμάλ Ατατούρκ σε δρόμο της Θεσσαλονίκης, μετά την αδελφοποίηση των δύο πόλεων που θα προηγηθεί.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο και το σπίτι που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Την ίδια ώρα σε μικρή απόσταση μια ομάδα Κυπρίων φοιτητών (ΠΕΟΦ) τον αποδοκίμασε. Κρατούσαν σημαίες, πανό που έγραφαν "ανεπιθύμητος", "η Θράκη είναι ελληνική", "δεν γίνεται φιλία ελληνοτουρκική όσο συνεχίζεται η κυπριακή κατοχή" και φώναξαν συνθήματα, όπως "έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο".
Για το θέμα με το Καστελλόριζο ο Νταβούτογλου είπε ότι απάντησε στην Αθήνα, δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν θέλει να επανέλθει σε αυτό.