«Αποκύημα νοσηρής φαντασίας» χαρακτήρισε η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ Πωλίνα Λάμψα τα όσα αναφέρονται σε τηλεγράφημα του Wikileaks που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή».
"Εξυπηρετούν την ατζέντα όσων τα έγραψαν" ανέφερε σε δήλωσή της, η Πωλίνα Λάμψα τονίζοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως αντίθετο με πρακτικές 'μυστικής διπλωματίας'".
"Όλες οι επαφές και δραστηριότητες του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ γίνονται πάντα σε θεσμικό πλαίσιο και στη βάση των αρμοδιοτήτων του", προσθέτει η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ.
WikiLeaks: Μυστική διπλωματία από τη «μυστική» σύμβουλο του Γιώργου
Πλήρης επιβεβαίωση της ύπαρξης μυστικής διπλωματίας, αλλά και κέντρων που δρουν παραλλήλως, αλλά εκτός του υπουργείου Εξωτερικών, δίχως να αναφέρονται σε κανέναν, πλην του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, καθώς λειτουργούν ως δικοί του μυστικοσύμβουλοι, προκύπτει από το τηλεγράφημα του WikiLeaks, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
Οπως φαίνεται από το δημοσίευμα (της «Καθημερινής») σημαίνοντα ρόλο στο παρασκήνιο έπαιζε και ο γνωστός Αλεξ Ρόντος, ο οποίος «είχε αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου, μακριά από το προσκήνιο». Είναι δε σαφές ότι στο παρασκήνιο δρα και η φερόμενη ως πρωθυπουργική σύμβουλος Πωλίνα Λάμψα, στη συνομιλία της οποίας με δύο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρεσβείας στηρίζεται το τηλεγράφημα του WikiLeaks.
Στο τηλεγράφημα, που φέρει την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2009, η κυρία Λάμψα φέρεται ως να έχει επιλέξει την παραμονή της στη θέση της γραμματέως του ΠΑΣΟΚ για τις διεθνείς σχέσεις, αντί της υπουργοποίησής της, και να είναι επικεφαλής ενός «αναπτυσσόμενου» γραφείου, «ξεχωριστού από το ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Εξωτερικών».
Την επιλογή η κυρία Λάμψα έκανε «επειδή προτιμάει να εργαστεί απ' ευθείας για τον Παπανδρέου, δεν θέλει να αναφέρεται σε κάποιον υπουργό. Καμιά φορά συντονίζεται με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλιώς λειτουργεί ως απ' ευθείας σύμβουλος του Παπανδρέου, πριν ζητηθεί η γνώμη της κυβέρνησης».
Τουλάχιστον η κ. Λάμψα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σπέκχαρντ, έχει επίγνωση ότι «υπάρχουν περιθώρια για σύγχυση και αλληλεπικάλυψη στις επικοινωνίες», ενώ είναι ανήσυχη για το γεγονός ότι «υπάρχει πολλή μυστική διπλωματία σε εξέλιξη μέσα στην κυβέρνηση και πολλοί άνθρωποι σε υπηρεσιακό επίπεδο στο υπουργείο Εξωτερικών δεν λαμβάνουν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα». Καταλήγει λοιπόν στην εκτίμηση ότι «υπάρχει ένα ρίσκο, όταν δεν γνωρίζει η κυβέρνηση από πού παίρνει πληροφορίες».