Πενιχρά είναι έως τώρα τα αποτελέσματα του προγράμματος κατάργησης και συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου, το οποίο επιβλέπει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Θόδωρος Πάγκαλος ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι έχουν γίνει 77 καταργήσεις και 16 συγχωνεύσεις φορέων, οι οποίες οδήγησαν στην εξοικονόμηση μόλις 10 εκατ. ευρώ. Περισσότερο φιλόδοξα είναι τα σχέδια για την επόμενη φάση του προγράμματος, καθώς περιλαμβάνει 75 μεγάλους φορείς.
Η συνολική επιχορήγηση των 75 φορέων, που προγραμματίζεται να κλείσουν ή να συγχωνευθούν έως τον Οκτώβριο, ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η συνολική εξοικονόμηση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος 2012-2015 υπολογίζεται σε 650 εκατ. ευρώ.
Σε αυτούς απασχολούνται 7.000 άτομα, τα οποία σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο θα αξιολογηθούν, μέσω του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της μετάταξής τους σε άλλες υπηρεσίες. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσης όσων υπαλλήλων κριθούν ακατάλληλοι.
Ενδεικτικά, ο Θοδ. Πάγκαλος ανέφερε ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων, του ΟΔΔΥ, του ΕΟΜΜΕΧ, του ΙΓΜΕ και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Οι αρμοδιότητές τους θα περάσουν στα οικεία υπουργεία. Λουκέτο αναμένεται να μπει και στον ΕΘΥΑΓΕ, όπου οι συζητήσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέλλον του συνεχίζονται.
Προωθείται και η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι δεν πρόκεται να κλείσουν κανάλια, αλλά θα διακοπεί η λειτουργία μη κερδοφόρων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει σκέψεις για τη μείωση του αριθμού των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών.
Όσον αφορά στις συγωνεύσεις και καταργήσεις φορέων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, σημειώνεται ότι εκκρεμμεί νομοσχέδιο που αφορά σε 12 οργανισμούς.