Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό προανήγγειλε ο Γ. Κουτρουμάνης

Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική προανήγγειλε ότι θα λάβει το υπουργείο Εργασίας, μέσω του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.



Έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση από τους υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης αλλά και από αρμόδιους υπάλληλους εξωτερικού ελέγχου των κατά τόπους Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς και από υπαλλήλους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης σε έγγραφό του, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη για την ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο του τουρισμού.

Ο Κουτρουμάνης ενημέρωσε, ακόμη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργοδοτών που παρουσιάζουν αυξημένη εισφοροδιαφυγή, από μικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης.

Ο αναπληρωτής υπουργός επικαλούμενος έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναφέρει ότι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού απασχολείται πολυάριθμο προσωπικό και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος προγραμματίζουν τις επόμενες δράσεις για τον έλεγχο όσο το δυνατό περισσότερων ξενοδοχειακών-τουριστικών επιχειρήσεων, μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου. Ειδικοί έλεγχοι ξεκινούν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια τη μη καταβολή τρεχουσών εισφορών, την εμφάνιση μειωμένης απασχόλησης που είναι εποχικής δραστηριότητας, επεσήμανε ο Κουτρουμάνης.

Στην ερώτηση του προς το υπουργείο Εργασίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης επικαλείται καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων για τη "ραγδαία επιδείνωση και γενικευμένη απορρύθμιση των συνθηκών απασχόλησης, των δικαιωμάτων και των αμοιβών". Ο βουλευτής επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού στερούνται ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

"Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράνομη, μαύρη, άγρια μορφή ελαστικών σχέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνει ο βουλευτής και αναφέρεται σε στοιχεία του 2010 που δείχνουν ότι σε σύνολο 550.000 απασχολουμένων στον κλάδο, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, για τους μήνες Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο, ήταν 130.000 στα επισιτιστικά καταστήματα και 98.000 στα ξενοδοχεία.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com