Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ανεβαίνει επικίνδυνα ο πήχης για τις τράπεζες

Πιο σκληρά θα είναι τα τεστ κοπώσεως (stress tests), στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), η οποία έχει αναλάβει τη διενέργειά τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται ότι αυτή τη φορά «ανεβάζει τον πήχη» των επιδόσεων για τις τράπεζες.




Ιδιαιτέρως για τις ελληνικές, οι οποίες παραμένουν περισσότερο εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που τις καθιστά πιο ευάλωτες στις διαθέσεις των οίκων αξιολόγησης.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο των ακραίων συνθηκών, στο οποίο θα δοκιμαστούν οι κεφαλαιακές αντοχές των ελληνικών τραπεζών, θα προβλέπει κούρεμα των ομολόγων που θα φτάνει το 40%. Στα προηγούμενα τεστ, που είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο περίπου, το σενάριο προέβλεπε ότι το κούρεμα ελληνικών ομολόγων μπορεί να φθάσει το 17%-20%. Ομως η κρίση του ελληνικού χρέους, η οποία σοβεί με εξάρσεις όλο αυτό αυτό διάστημα, αναγκάζει την αρμόδια αρχή της Ε.Ε. να εξετάσει το σενάριο μιας περαιτέρω επιδείνωσης της όλης κατάστασης. Αλλωστε, το σενάριο της υποβάθμισης της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας δεν είναι πλέον τόσο απόμακρο, καθώς είναι πρόδηλο ότι οι οίκοι αξιολόγησης βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Στο απευκταίο αυτό ενδεχόμενο, οι ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν ομόλογα περίπου 50 δισ. ευρώ θα υποστούν πιέσεις στην κεφαλαιακή τους βάση. Και τούτο, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα αναγκάσει τις τράπεζες να κουρέψουν τα ομόλογα που κατέχουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, τα οποία καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης είχαν μείνει αλώβητα. Οι ζημιές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα οι τράπεζες, προέρχονται μόνο από την απαξίωση των ομολόγων που βρίσκονται στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο όμως είναι και το μικρότερο σε μέγεθος. Αντίθετα ο μεγαλύτερος όγκος των ομολόγων, τα οποία διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους, αποτιμώνται σχεδόν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Τα φετινά τεστ θα δοκιμάσουν τις αντοχές των τραπεζών σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και ανόδου των επιτοκίων. Για ολόκληρη την ευρωζώνη το βασικό σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποχώρηση του ευρώ κατά 0,5% (βέβαια, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ πιο βαθιά ύφεση της τάξεως του 3,5%). Στο μέτωπο των επιτοκίων, η Ε.Ε. εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει συνολικά φέτος σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% (ήδη έχει σημειωθεί αύξησή του κατά 0,25%), με αποτέλεσμα να φθάσει το 2,75% στο τέλος του χρόνου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com