Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Διάθεση επιπλέον κονδυλίων στην Ελλάδα εισηγείται και ο Μπαρόζο

Μετά τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ της εφαρμογής ενός προγράμματος για την τόνωση της ανάπτυξης, την αύξηση της ανταγωνιστικότητα και την καταπολέμησης της ανεργίας στην στην Ελλάδα, το οποίο θα «τρέχει» παράλληλα με το πρόγραμμα λιτότητας του Μνημονίου.




Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ένωσης, ο Μπαρόζο ανέφερε ότι συζήτησε για το πρόγραμμα χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Γιώργο Παπανδρέου, και προτίθεται να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε.

Έδωσε μία γεύση από το τι θα περιλαμβάνει, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η «εμπροσθοβαρής καταβολή των κοινοτικών πόρων», η «στρατηγικότερη χρήση» των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, ο «καλύτερος συντονισμός των πολιτικών συνοχής», η «επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων» και η «αύξηση της απορροφητικής ικανότητας της χώρας».

Υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Κομισιόν είναι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην Ανάπτυξη το 2013.

Εκτίμησε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η αρωγή στην Ελλάδα», σημείωσε.

Τόνισε πως "αν η Ελλάδα δράσει, εμείς έχουμε σχέδια για να την βοηθήσουμε ". Πρόσθεσε, όμως, ότι "εναπόκειται στους Έλληνες να δηλώσουν αν θέλουν να σωθουν [...] κανείς δεν μπορεί να σωθεί παρά τη θέλησή του".

Όσον αφορά στην πολιτική συναίνεση, υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες ουδέποτε την έθεσαν ως όρο για τη συνέχιση της παροχής των δανείων, αλλά «είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ανάταξης της ελληνικής οικονομίας».

Έστειλε μήνυμα στην ελληνική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έκτακτες περιστάσεις, οι οποίες απαιτούν έκτακτες πολιτικές συμπεριφορές.

«Είναι λάθος να υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο στις υφιστάμενες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα», δήλωσε.

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου, ανέφερε ότι η εφαρμογή του ξεκίνησε «πολύ καλά», όμως επήλθε μεταρρυθμιστική κόπωση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται υστέρηση στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com