Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011
Στις 15 Δεκεμβρίου κρίνεται το μέλλον του Μακεδονία Παλλάς
Σε λίγες ημέρες θα κριθεί το μέλλον του ιστορικού ξενοδοχείου και συμβόλου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς και αυτό γιατί μέχρι τότε εκτιμά η τωρινή διοίκηση, θα πρέπει να αποδεχθεί το ΙΚΑ την πρόταση που του έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ώστε να λειτουργήσει ομαλά και να κλείσει νέες δουλειές.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το κτίριο του ξενοδοχείου ανήκει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο κληρονόμησε μετά από το ΤΑΠ ΟΤΕ μετά τη συγχώνευση των ταμείων. Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη το λειτουργεί εδώ και 20 περίπου χρόνια, ενώ το ετήσιο ενοίκιο που πλήρωνε ανερχόταν στα 3.600.000 ευρώ. Λόγω της οικονομικής κρίσης η διοίκηση του ξενοδοχείου ζήτησε από το ΙΚΑ τη μείωση του ενοικίου, αλλά το ΙΚΑ αρνήθηκε να μειώσει το μίσθωμα.
Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη είχε ενημερώσει το ΙΚΑ πως αν δεν γινόταν μείωση τότε θα κατήγγειλε τη σύμβαση μίσθωσης όπως και έγινε στις 12 Οκτωβρίου του 2011.
Στις 26 Οκτωβρίου το ΔΣ του ΙΚΑ, πήρε δύο αποφάσεις. Η πρώτη αφορούσε την επιβολή προστίμου ύψους περίπου 3.500.000 € για καθυστέρηση καταβολής του ενοικίου του 2010 και του 2011, κατά δύο μήνες σε κάθε περίπτωση. Η εταιρεία κατέβαλε τα ενοίκια καθυστερημένα και τα κατέβαλε μαζί με τόκους υπερημερίας, πληρώνοντας 4.000.000 αντί των 3.600.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το ΙΚΑ αποφάσισε την επιβολή προστίμου. Η δεύτερη απόφαση αφορούσε στην εξεύρεση συμβούλου, ο οποίος θα ξεκινούσε τη διαδικασία παραλαβής του ξενοδοχείου και προκήρυξης διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εξεύρεση νέου μισθωτή. Στο μεταξύ, ο Όμιλος είχε ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου ότι το ξενοδοχείο θα κλείσει στις 27 Δεκεμβρίου 2011.
Ο Όμιλος, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι τελικά το κλείσιμο θα απέβαινε εις βάρος του κτιρίου, των εργαζομένων, του ξενοδοχείου ως ονόματος (σύμβολο της Θεσσαλονίκης), του κύρους του, αλλά και του ίδιου του ΙΚΑ, το οποίο θα έμενε με ένα περιουσιακό στοιχείο, που θα έχανε σιγά - σιγά την αξία του λόγω αχρησίας, αλλά και που θα κόστιζε στο Ταμείο εάν ήθελε να το εξασφαλίσει από κλοπές και ερήμωση, εάν ήθελε να συνεχίζει η παροχή ρεύματος, κλπ. Το αποτέλεσμα θα ήταν το ξενοδοχείο να μείνει κλειστό τουλάχιστον για πέντε με έξι μήνες, ιδίως μέσα στο 2012, επέτειο των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό, ο Όμιλος έστειλε επιστολή στο ΙΚΑ στις 9 Νοεμβρίου προτείνοντας να συνεχίσει να το λειτουργεί μέχρι και την εγκατάσταση του νέου ενοικιαστή και μάλιστα χωρίς να έχει καμία απολύτως οικονομική ανάμιξη και αποποιούμενος την οποιαδήποτε αμοιβή.
Το ΙΚΑ, αγνοώντας την πρόταση του Ομίλου, στέλνει μία επιστολή στις 18 Νοεμβρίου, με την οποία τονίζει πως θέλει το ξενοδοχείο να παραμείνει εν λειτουργία και ρώτησε τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου εάν θα δέχονταν κάποια άλλη μορφή προσωρινής μίσθωσης μέχρι την εγκατάσταση του νέου ενοικιαστή. Ο Όμιλος απαντά με επιστολή του στις 28 Νοεμβρίου τονίζοντας πως μετά την καταγγελία της σύμβασης, από νομικής απόψεως οποιαδήποτε άλλης μορφής μίσθωση είναι αδύνατη. Και επανέρχεται στην αρχική του πρόταση για λειτουργία του χωρίς οικονομική ανάμιξη. Δηλαδή να γίνει το ίδιο που έγινε με την EUROBANK για το ξενοδοχείο King George στην Αθήνα. Ο Όμιλος ανέλαβε τη διεύθυνση (management) του ξενοδοχείου. Το ίδιο θέλει και για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και μάλιστα χωρίς αμοιβή. Δηλαδή, ο Όμιλος θα πληρώνει και θα εισπράττει με το δικό του ΑΦΜ και τη διαφορά εσόδων – εξόδων θα την παίρνει, ή θα την καλύπτει (αναλόγως) το ΙΚΑ. Ο Όμιλος δε θα κρατά τίποτε απολύτως. Μάλιστα, όπως τονίζει στην επιστολή του, ο Όμιλος πιστεύει πως μόνον με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η μη απώλεια θέσεων εργασίας (ο νέος ενοικιαστής μπορεί έτσι να υποχρεωθεί να απασχολήσει το προσωπικό ή το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ εάν κλείσει το ξενοδοχείο δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση), αλλά και δεν επιδεινώνονται οι συνθήκες αξιοποίησης του κτιρίου και ξενοδοχείου, δηλαδή δεν πέφτει πολύ το τίμημα που θα προσφερθεί, το οποίο έτσι και αλλιώς θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 3.600.000 €, καθώς οι καιροί άλλαξαν και η κρίση δεν επιτρέπει τέτοιες αλόγιστες δαπάνες.
Από την πλευρά της διοίκησης του ΙΚΑ δεν υπάρχει κάποια απάντηση παρά το γεγονός ότι ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει δεσμευθεί με δηλώσεις του πως το ξενοδοχείο πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι την εγκατάσταση του νέου ενοικιαστή, αλλά και ότι θα τεθεί όρος στο νέο ιδιοκτήτη που θα προβλέπει ότι για να μπορέσει να απολυθεί ένας εργαζόμενος, η απόφαση πρέπει να είναι τελείως αιτιολογημένη.