Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
Ατρωτο το τέρας της φοροδιαφυγής
ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ στην επιχείρηση «πάταξη της φοροδιαφυγής» αναζητούν ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών.
Την ουσία που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων με πόρους που θα καταβληθούν από οφειλέτες και φοροφυγάδες και όχι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η σύλληψη των οφειλετών δεν έχει αποδώσει εισπρακτικά τα αναμενόμενα, τα πρόστιμα επιβάλλονται αλλά δεν συλλέγονται και η αξιοπιστία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αμφισβητείται ακόμη και εκ των έσω.
Μέτρα-ασπιρίνες
Οι «απαντήσεις» που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στα συσσωρευμένα προβλήματα, για να αποδώσουν, χρειάζονται χρόνο, «αγαθό» το οποίο το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει. Η εισπραξιμότητα των προστίμων κινείται στο 2,3% (η επίδοση του 2010 ήταν χειρότερη από την αντίστοιχη του 2009 όπως έχει αποκαλύψει η «Οικονομία»). Με τον «Κανόνα Απεικόνισης Συναλλαγών» (το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων), τα πρόστιμα θα μειωθούν, ενώ, αντί για ποινές, οι παραβάτες θα φορτώνονται με πρόσθετο τζίρο ή φορολογητέα κέρδη, έτσι ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα. Βέβαια, εδώ δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα:
1Με τη μείωση των προστίμων ο δείκτης της εισπραξιμότητας θα βελτιωθεί καθώς θα μικρύνει ο... παρονομαστής. Θα εισρεύσουν όμως περισσότερα χρήματα στα ταμεία του κράτους; Θεωρητικά, αυτό θα γίνει καθώς οι εξοντωτικές ποινές που προβλέπει σήμερα ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων οδηγεί σχεδόν το σύνολο των παραβατών στο να προσφεύγουν στα δικαστήρια ή στο να συσσωρεύουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
2Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να λειτουργήσει το νέο σύστημα; Για ακόμη περισσότερες εισπράξεις, το υπουργείο θα καθιερώσει ακόμη και σύστημα επιβράβευσης των παραβατών, οι οποίοι αποδεδειγμένα θα μπαίνουν στον... ίσιο δρόμο μετά την καταβολή των ποινών για μια φορολογική παράβαση.
«Απάντηση» στην πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να δώσει η τεχνολογία. Ομως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και κατ' επέκταση οι εφορίες λειτουργούν αυτή τη στιγμή με τεχνολογία της δεκαετίας του 1990. Οι αναβαθμίσεις και οι βελτιώσεις έχουν εγκριθεί, αλλά για να λειτουργήσει το νέο Taxis θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος. Αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, το ντεμπούτο της νέας ηλεκτρονικής δομής του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει τον Ιανουάριο του 2013.
Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις απαιτούνται για να αποδώσουν εισπρακτικά και οι συλλήψεις οφειλετών του Δημοσίου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Αρειο Πάγο υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, οι εισαγγελείς πρότειναν:
1 Να μην εξαλείφεται το αξιόποινο της άδικης πράξης κάποιου που εντάσσεται στο άρθρο 99. Το μόνο που πρέπει να συμβαίνει είναι, με βάση την πρόταση, να αναστέλλεται η δίωξη μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
2 Να μετατραπεί σε κακούργημα και η μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σήμερα, η μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί πλημμέλημα μέχρι 150.000 ευρώ. Ετσι, κάποιος που χρωστάει 75.000 ευρώ από ΦΠΑ προτιμά να μπει σε ρύθμιση, να προκαταβάλλει το 20% και να σταματήσει να καταβάλει τις δόσεις. Με αυτό τον τρόπο ένα κακούργημα (που είναι η μη πληρωμή ΦΠΑ για ποσά άνω των 75.000 ευρώ) μετατρέπεται σε πλημμέλημα όπως είναι η μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 150.000 ευρώ.
3 Να μετατραπεί σε κακουργηματική πράξη και η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες. Το αίτημα έρχεται και από το υπουργείο Εργασίας, καθώς ειδικά τους τελευταίους μήνες η εισφοροδιαφυγή έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.