Πλήρη εικόνα της ασφάλισής τους θα έχουν, από τον προσωπικό τους υπολογιστή, όλοι οι ασφαλισμένοι (και τα Ταμεία) σταδιακά από τον ερχόμενο Νοέμβριο έως τα τέλη του 2015, ενώ από την 1η Ιουνίου καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας και τα 5.914.804 των δικαιούχων περίθαλψης θα μπορούν να εκτυπώνουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις ασφαλιστικής ικανότητας για τους ίδιους και τα έμμεσα μέλη τους (2.882.621 άτομα).
Τις δυνατότητες δίνει το σύστημα «Ατλας» (το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης και Ασφαλιστικής Ικανότητας) που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, προβλέποντας ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των ωρών και των ημερών ασφάλισης (στα τέλη του 2015) θα είναι εφικτή η έκδοση των συντάξεων, ακόμη και για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, μέσα σε λίγες... ημέρες.
Ο σχεδιασμός
Στο νέο σύστημα -που είναι υπό την εποπτεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης- εντάχθηκαν ήδη 8.797.425 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι - δικαιούχοι παροχών περίθαλψης και σταδιακά μπαίνουν οι ημέρες ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων. Με βάση τον σχεδιασμό:
Ο «Ατλας» θα σηκώσει την ιστορία 8,7 εκατ. ασφαλισμένων
Την 1η Ιουνίου μπαίνει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές των ασφαλισμένων καθώς καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητάς τους θα γίνεται πλέον on line με το σύστημα «Άτλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.
Εντός του καλοκαιριού θα έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα 29 δισ. ημέρες ασφάλισης (από το 1970 έως το 2014) και από τον Νοέμβριο, νέοι ασφαλισμένοι -μετά την 1/1/1994- θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή το σύνολο της ασφάλισής τους.
Εως το τέλος του 2015, σταδιακά, θα δημιουργηθούν ψηφιακοί ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο (οι εργοδότες στους οποίους έχει απασχοληθεί, τα διαστήματα ασφάλισης, το είδος της ασφάλισης κ.α.). Η ηλεκτρονική απεικόνιση της ασφαλιστικής ιστορίας θα επιτρέψει, στη συνέχεια, την απονομή σύνταξης με «αυτοματοποιημένο» τρόπο (προβλέπεται χρήση εργαλείου θεμελίωσης και υπολογισμού της σύνταξης).
Οι παραπάνω εφαρμογές θα εξαλείψουν παραβατικότητες (έλεγχος ασφάλισης και πλαστές θεωρήσεις βιβλιαρίων), θα καταργήσουν τις ουρές στα ταμεία (-1 εκατ επισκέψεις το χρόνο), θα περιορίσουν τον χρόνο αναμονής και θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση διοικητικού κόστους 1, 5 εκατ. ευρώ.