Εκρηκτική αύξηση παρουσίασαν πέρυσι οι αναφορές πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη, εστιάζοντας κατά βάση σε ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα τα οποία κυριαρχούν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Κ. Σπανού κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης επέμεινε ότι «η ορθή λειτουργία των θεσμών δεν αποτελεί πολυτέλεια, ακόμη και σε περίοδο κρίσης». Σημείωσε δε ότι «ο στόχος της αύξησης των κρατικών εσόδων τείνει να παίρνει το προβάδισμα έναντι κάθε άλλου συμφέροντος, δικαιώματος, ακόμη και της ίδιας της θεσμικής λειτουργίας του κράτους».
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της έκθεσης την περυσινή χρονιά κατατέθηκαν 14.738 αναφορές πολιτών, αριθμός-ρεκόρ από το ξεκίνημα της λειτουργίας του θεσμού, καταδεικνύοντας την αδυναμία διαχείρισης της δημοσιονομικής κρίσης από τον κρατικό μηχανισμό. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (28%) των προβλημάτων κακοδιοίκησης -με αυξανόμενο ποσοστό- εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας. Ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών με 17,4%, παρουσιάζοντας αυξητική τάση τα δύο τελευταία χρόνια.
Αύξηση σημειώνεται και στα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, με το ποσοστό να πλησιάζει το 16%. Ακολουθούν με 9% οι αποκεντρωμένες διοικήσεις (διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης), ενώ άλλοι φορείς με προβλήματα κακοδιοίκησης είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με 6% και το υπουργείο Παιδείας με 3,7%.
Από τις βάσιμες αναφορές το 81,5% επιλύθηκε με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου, ωστόσο για περιπτώσεις που αφορούν ευρύτερες νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις της Αρχής προς την ηγεσία της Δημόσιας Διοίκησης μόλις τρεις από τις συνολικά 94 νομοθετικές προτάσεις που υπεβλήθησαν έγιναν αποδεκτές, αποδεικνύοντας, όπως σχολιάζει ο Συνήγορος, τη διστακτικότητα της διοίκησης «να ανταποκριθεί θετικά σε προτάσεις οι οποίες, αν και ρεαλιστικές, συχνά βρίσκονται εκτός των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας».
Μερικές από τις υποθέσεις που διερεύνησε ο Συνήγορος αφορούσαν:
Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων
Αν και το ΕΤΑΚ έχει καταργηθεί από το 2009, μέχρι πρόσφατα συνέχισαν να αποστέλλονται με καθυστέρηση εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία συχνά απεικόνιζαν λανθασμένα την ακίνητη περιουσία. Οι ΔΟΥ μάλιστα δεν δέχονταν να προβούν σε διορθώσεις λαθών, ακόμη και όταν το αρχικό λάθος οφειλόταν σε ενέργειες των οικονομικών υπηρεσιών. Παρά την παρέμβαση του Συνηγόρου ανακοινώθηκε από το υπουργείο η δυνατότητα διόρθωσης εκκαθαριστικών σημειωμάτων για άλλες περιπτώσεις φόρων, όχι όμως για το ΕΤΑΚ.
Κατάσχεση απαιτήσεων
Κατά το 2013 παρατηρήθηκε έντονη κινητοποίηση των δημόσιων φορέων να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους. Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, επιτεύχθηκε άρση κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών από δημόσιους φορείς, σε περιπτώσεις που γινόταν δέσμευση του συνόλου του ποσού των λογαριασμών χωρίς να τηρείται το προβλεπόμενο όριο ακατάσχετου των μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ασφαλιστικών φορέων.