Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Φθηνά δάνεια 6 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Φθηνά 4ετή δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ θα πάρουν, σύμφωνα με την ιαπωνική Nomura, οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης πράξης χρηματοδότησης του προγράμματος TLTRO, που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη, και στις 11 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.




Oι εκτιμήσεις της Nomura για το ποσό που θα δανειστούν τελικά από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες, είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες προβλέψεις της Morgan Stanley (η οποία έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι ο ελληνικός κλάδος θα κάνει χρήση του 95% από τα 10 δισ. ευρώ που δικαιούται) αλλά δεν απέχουν πολύ από τις προβλέψεις που είχε συγκεντρώσει το Bloomberg, με βάση πληροφορίες από τις ίδιες τις τράπεζες.

Συνολικά, η Nomura εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πάρουν 250-300 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι τα ποσά θα μοιραστούν σε αναλογία 40%-60%. Όπως εξηγεί ο οίκος, οι τράπεζες θα προτιμήσουν τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, καθώς όσο διαρκεί ο έλεγχος των βιβλίων τους από την ΕΚΤ, είναι απρόθυμες να δεσμεύσουν εγγυήσεις.
Φθηνά δάνεια 6 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Πάντως, αναφερόμενη στις επιπτώσεις που θα έχει το TLTRO για τις αγορές, η Nomura εκτιμά πως εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες λάβουν μεθαύριο λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, τότε τα χρηματιστήρια μάλλον θα απογοητευτούν. Η χρήση 100-150 δισ. ευρώ από τα φθηνά δάνεια του Draghi θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις προσδοκίες και για τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, ενώ εάν τα δάνεια ξεπεράσουν τα 200 δισ. ευρώ, αυτό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια θετική έκπληξη για τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες 6 δημοπρασίες του TLTRO, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα δώσουν 270 δισ. ευρώ, ουσιαστικά ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του προγράμματος στα 550 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com