Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αποφασίζουν χωρίς σχέδιο

Με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών δύο κραυγαλέες αδικίες διορθώθηκαν, αλλά η ουσία είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος.




Μειώνεται 20% ο φόρος στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα το 2013 ακίνητα και στα εκτός αντικειμενικών τιμών οικόπεδα η αξία θα υπολογίζεται όπως και ο ΦΑΠ, δηλαδή θα υπάρξει σημαντικά μεγάλη μείωση του φόρου.

Την ίδια ώρα, όμως, οι περιορισμοί που θεσπίζονται για να έχουν έκπτωση φόρου οι οικονομικά αδύναμοι, σε συνδυασμό με τα τεκμήρια, εκτιμάται ότι περιορίζουν κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που θα ωφεληθούν.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παρ' όλες τις διορθώσεις που περιλαμβάνονται στη χθεσινή τροπολογία, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει συνολικά σε πολύ υψηλά επίπεδα για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, λειτουργεί ως φόρος «κατοχής» ακινήτων και αποτελεί αντικίνητρο για επενδύσεις.

Όπως αποδεικνύεται, ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε εντελώς πρόχειρα. Οι «αρμόδιοι» προφανώς χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό τύπο με βάση τον αριθμό των ακινήτων που υπάρχουν στη χώρα και τα έσοδα που είχαν προϋπολογισθεί και έκαναν την «κατανομή». Αλλά και όταν οι προβλέψεις έδειξαν σχεδόν διπλάσια έσοδα, δεν έκαναν τίποτε για να διορθώσουν τον φόρο, να μειώσουν τις επιβαρύνσεις. Αντίθετα, επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τα... αδικαιολόγητα. Και μόνον όταν ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, όταν κορυφώθηκε η κατακραυγή, μόνο τότε η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω.

Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Το μέγα λάθος με την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και μάλιστα με βάση πλασματικές αντικειμενικές αξίες δεν διορθώνεται. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο. Αδιάψευστος μάρτυρας τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που αυξάνονται κάθε μήνα!..

Επομένως, με την εκλογίκευση της φορολογίας μόνον όφελος θα υπάρξει και για το ταμείο του κράτους και για τους πολίτες...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com