Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πέφτουν οι τιμές στο γάλα- Μετά το Σκλαβενίτη και ο Γαλαξίας μειώνει την τιμή του φρέσκου γάλακτος

Με τη μορφή «ντόμινο» πέφτουν οι τιμές στο γάλα. Μετά τη Friesland (Νουνού), η οποία άνοιξε το δρόμο την προηγούμενη εβδομάδα με την απόφασή της να μειώσει κατά 0,05 λεπτά τις τιμές στο γάλα μακράς διαρκείας και τον «Σκλαβενίτη», ήρθε η σειρά του «Γαλαξία» να ρίξει τις τιμές στο φρέσκο γάλα.




Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, καθοριστικό ρόλο στην κίνησή τους αυτή έπαιξε η πρωτοβουλία του «Σκλαβενίτη», ο οποίος παρότι στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε την περασμένη εβδομάδα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης για το ζήτημα του γάλακτος εμφανίστηκε μάλλον αρνητικός στο ενδεχόμενο μείωσης των τιμών, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του, τελικά «άλλαξε ρότα» μέσα σε λίγες ώρες. Η αλλαγή στάσης, ενός από τους μεγαλύτερους λιανέμπορους και άμεσους ανταγωνιστές της όπως επισημαίνουν στελέχη του «Γαλαξία» δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς απάντηση. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε χωρίς άλλη καθυστέρηση να ακολουθήσει, μειώνοντας σε πρώτη φάση τις τιμές του φρέσκου γάλακτος, στη συσκευασία του 1lt, που είναι μια από τις δημοφιλέστερες μεταξύ των καταναλωτών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει και η αλυσίδα Market In, η οποία κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της αγοράς.

Στάση αναμονής- Τα βλέμματα στους ισχυρούς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις των μεγάλων «παικτών» του κλάδου, όπως η Μαρινόπουλος και η ΑΒ Βασιλόπουλος καθώς επίσης και των Βερόπουλο, Μασούτη, My Market και Lidl, οι οποίες ελέγχουν το περισσότερο κομμάτι του λιανεμπορίου τροφίμων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως δεν πρόκειται να αφήσουν «αναπάντητη» την κίνηση του Σκλαβενίτη, και ότι δεν θα αργήσουν να «σηκώσουν το γάντι», παρότι κάτι τέτοιο αναμένεται να πλήξει την κερδοφορία τους. «Αυτή τη στιγμή, όλοι μελετάνε, υπολογίζουν και ζυγίζουν τι θα πράξουν», επισημαίνει άνθρωπος με πολύ καλή γνώση της αγοράς, τονίζοντας πως δεν περίμενε η συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεράσιμο Γιακουμάτο να φέρει τόσα αποτελέσματα μέσα σε τόσο λίγο διάστημα. Και αυτό γιατί, οι περισσότερες επιχειρήσεις ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και συνεχόμενων προσφορών «δεν έχουν την πολυτέλεια να προχωράνε σε τέτοιου είδους κινήσεις» καθώς επιβαρύνει υπέρογκα τον ισολογισμό τους και πιέζουν ασφυκτικά τα περιθώρια κέρδους τους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com