Με ηλεκτρονικό τρόπο θα διαβιβάζουν πλέον οι συμβολαιογράφοι, μέσω βάσης δεδομένων του Συλλόγου τους, στοιχεία και αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.
Ουσιαστικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να τεθούν σε ισχύ το επόμενα διάστημα τα ψηφιακά συμβόλαια όπου με ένα «κλικ» θα εγγράφονται όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
Το νέο σύστημα υπόσχεται λγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες μετεγγραφές και μικρότερο κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο εκσυγχρονισμός του τρόπου καταγραφής καταχώρησης και διακίνησης των εμπράγματων δικαιωμάτων, με ψηφιακά συμβόλαια και ψηφιακές υπογραφές έχει στόχο να επεκταθεί πανελλαδικά έως το τέλος του 2015, συνδέοντας ολοκληρωτικά σε μια κοινή δομή τους συμβολαιογράφους, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία. Πρακτικά λοιπόν, από το 2016 κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση και διάφανη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, αποφεύγοντας επί της ουσίας την ταλαιπωρία και τις ουρές στις συναλλαγές του.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ψηφιακή συμβολαιογραφική πράξη θα διαβιβάζεται στα Κτηματολογικά γραφεία μετά την μετεγγραφή και τη δήλωση στο υποθηκοφυλακείο. H Κτηματολόγιο ΑΕ, που αναλαμβάνει πλέον διευρυμένο ρόλο, θα διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού η ψηφιακή υπογραφή δεν μπορεί να παραχαραχθεί, ενώ με το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής επιτυγχάνεται απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας
Σε χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του προγράμματος από την ΕΚΧΑ Α.Ε. και τον συμβολαιογραφικό σύλλογο, χαρακτήρισε το έργο ως τη μεγαλύτερη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας, καθώς όπως είπε, ως βασικό αντικείμενο έχει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προστασία, η αξιοποίηση, η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του πολίτη, ή του Δημοσίου.
«Φιλοδοξία όλων μας είναι να διαμορφώσουμε σήμερα και το επόμενο χρονικό διάστημα το πιο σύγχρονο Κτηματολογικό σύστημα της Ευρώπης» ανέφερε ο υπουργός.
Ενώ, μιλώντας για το θέμα της διαφάνειας, ανέφερε ότι «κανένας πια, με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου δεν θα μπορεί να κρύβεται, είτε αυτός είναι υπουργός, είτε είναι δήμαρχος και περιφερειάρχης, είτε είναι υπηρεσιακός παράγοντας, πίσω από την πιθανολογούμενη άγνοια του πολίτη», καθώς όπως τόνισε «ο πολίτης θα μπορεί να μας ελέγχει όλους».
Καταλήγοντας ο υπουργός επεσήμανε ότι πλέον ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αρχίσει πια να βρίσκει απαντήσεις στο βασικό ερώτημα «αν μπορώ, που μπορώ, να κάνω τι», ενώ ο πολίτης μπορεί ασφαλώς να διασφαλίσει τη δική του ακίνητη περιουσία και το ελληνικό δημόσιο να την προστατέψει από καταπατήσεις και μη βιώσιμες ορθολογικές χρήσεις.