Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ηλεκτρονικό σύστημα στην συνταγογράφηση

Την εφαρμογή ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων αποφάσισε η διυπουργική προμηθειών κοινωνικής ασφάλισης.


Ανέθεσε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού που θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, ώστε να αφορά και στο το ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά την Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις προμήθειες που αφορούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα κ.λπ.), με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος και στην Ελλάδα, θα υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης των συνταγών από τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εκκαθάρισή τους και τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων και την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για: την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και σημαντικότερων υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία (τελικά σημεία διάθεσης) , τη λειτουργία κεντρικού συστήματος και τον έλεγχο αναλυτικών στοιχείων, που θα επιτρέψουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την εφαρμογή των συστημάτων αυτών μπορεί να γίνει εφικτή μείωση των συνολικών δαπανών έως και 30%. Αυτό, σε βάθος χρόνου, αντιστοιχεί σε συνολική εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως. Ακόμη, σημαντικό όφελος προκύπτει και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των συνταγογραφήσεων, αντικειμενικού και τεκμηριωμένου υπολογισμού του χρηματικού ποσού επιστροφής από τις φαρμακοβιομηχανίες, έγκαιρου υπολογισμού των οφειλών τους και εξορθολογισμού των δαπανών για φάρμακα, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στα φαρμακεία, το νέο σύστημα θα επιτρέψει τη βελτίωση, την επιτάχυνση και την οργανωμένη αποτύπωση των καθημερινών αναγκών τους και την έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους. Επίσης, θα επιτρέψει την άμεση ενημέρωση για αλλαγές και αποσύρσεις στα Μητρώα Φαρμάκων και Υλικών. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές για τη χάραξη πολιτικής στο χώρο της υγείας (Υπουργεία, ΕΟΦ, κ.λπ.), θα αποκτήσουν μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης σε θέματα, όπως η παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων φαρμάκων, η παρακολούθηση της κατανάλωσης, η διαχείριση νοσημάτων, η διαχείριση του συστήματος της αποζημίωσης, η παρακολούθηση των τιμών, καθώς και η συγκέντρωση επιδημιολογικών στοιχείων.

Σημαντική προέκταση του συστήματος θα είναι και η διασύνδεσή του με πρότυπο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και λειτουργικής υποστήριξης νοσοκομείων, ώστε να ελεγχθούν οι τεράστιες δαπάνες που παρατηρούνται σήμερα στην προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος του ΥΠ.ΑΝ. με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς φαρμάκου, με στόχο την αναμόρφωση της σχετικής Αγορανομικής Διάταξης των φαρμάκων.

Τέλος, ολοκληρώνεται η διαδικασία χορήγησης σε όλους τους πολίτες του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α), ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό των διασταυρώσεων και ελέγχων που γίνονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για όλες τις δαπάνες όλων των ασφαλιστικών ταμείων και, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει καθοριστικά και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com