Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Νέο πακέτο για επισκευές σπιτιών

Ένα μικρό πακέτο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», της τάξης των 80-100 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση κουφωμάτων κ.λ.π. έχει στα σχέδια του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε χθες η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ επανέλαβε τη προεκλογική δέσμευση ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας θα καταρτίσει καινούργιο business plan.


ον επόμενο μήνα η υπουργός θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) και το Προεδρικό Διάταγμα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές. Παράλληλα, θα ξεκινήσει το Ιανουάριο ένα μικρό πακέτο του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με αυστηρά κριτήρια για τους δικαιούχους λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού του. Ετσι πέρα από το πόσο παλιό είναι ένα κτήριο και της τιμής εκκίνησης ζώνης, θα θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια.

Στόχος του υπουργείου είναι αργότερα, όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, να υπάρξει ευρύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, το οποίο εκτός της επιδότησης θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα και χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια για τους δικαιούχους. Προς τον σκοπό αυτό, η υπουργός είναι σε διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών. Τον Δεκέμβριο εξάλλου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με κύριο στόχο την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ, κυρίως στα αιολικά πάρκα. Η υπουργός τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και να διαχωριστούν από τα τέλη (δημοτικά, ΕΡΤ κ.λπ.) που πληρώνονται μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com