Λόγια του προέδρου Ρούσβελτ από ομιλία του στο Κογκρέσο πριν από 55 χρόνια επέλεξε να χρησιμοποιήσει στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. “Πρέπει να αποδεχτούμε μία δεύτερη Διακήρυξη Δικαιωμάτων που θα βάζει την προστασία της ασφάλειας και της ευημερίας σε νέα βάση για όλους. Ανεξάρτητα από τόπο, φυλή ή θρησκευτική πίστη”, είπε.
Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να καταδείξει πόσο επίκαιρα είναι τα αιτήματα για “καλή υγεία”, για “καλή παιδεία”, για “αξιοπρεπές σπίτι”, για “εισοδήματα αρκετά ώστα να εξασφαλίζουν επαρκή τροφή, ένδυση, αναψυχή” κ.λπ. Ασκώντας κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, κυρίως στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και στη στάση της απέναντι στις τράπεζες και στους οίκους αξιολόγησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν οδηγεί σε αναδιανομή και ανάκαμψη αλλά σε κοινωνική οπισθοδρόμηση.
Επί της ουσίας κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα για κοινή στρατηγική τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη λεηλασία των πόρων του δημοσίου από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τη συστηματική παραίτηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος: “Είναι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που ξεπουλήθηκαν. Είναι η απομύζηση του συστήματος υγείας από τους προμηθευτές. Είναι η αποχώρηση του δημόσιου από το τραπεζικό σύστημα και από τα καύσιμα, που άφησε ελεύθερο το πεδίο σε ισχυρότατα καρτέλ. Είναι η διαρκής έφοδος στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι η πελατειακή αντίληψη για το δημόσιο και η παραίτηση από κάθε παραγωγικό ρόλο, ώστε να ανοίγεται χώρος στους ιδιώτες”.
Μίλησε για την ανάγκη κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας, υπενθυμίζοντας ότι τη θέση αυτή έχουν καταθέσει σημαντικοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και νομπελίστες, καλώντας την κυβέρνηση να πιέσει για απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ αλλά και για την έκδοση ευρωομολόγου.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σύγκρινε την κατάσταση της οικονομίας με την "εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη", εκτιμώντας ότι η οικονομία έχει οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση λόγω των στρατηγικών επιλογών που έχουν ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι “για αυτό, τόσο το 2004 όσο και το 2009, οι κυβερνήσεις έφυγαν μέσα σε μια γενική κατακραυγή και απαξίωση, επιχειρώντας κάθε μία να ρίξει το φταίξιμο στην προηγούμενη".
Επικαλούμενος τις ομιλίες του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου στα διεθνή φόρα, ο Αλ. Τσίπρας τις αντιπαρέθεσε με τα όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, όπως για παράδειγμα για την ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου πόλου στο τραπεζικό σύστημα. "Με πωλήσεις πακέτων μετοχών σκοπεύετε να τον φτιάξετε αυτό τον δημόσιο πόλο", ρώτησε τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι "το μόνο που διασφαλίζετε με τον τρόπο αυτό είναι η διατήρηση του τραπεζικού καρτέλ”.
Σφοδρή ήταν η κριτική του κ. Τσίπρα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους οποίους χαρακτήρισε "ατζέντηδες των επενδυτικών τραπεζών", "παπαγαλάκια που διαψεύδονται από τα γεγονότα και συνεχίζουν να παπαγαλίζουν" και "βαμπίρ που ζητούν να τρέξει αίμα στους δρόμους για να αποκαταστήσουν την υπόληψη της χώρας".
Μίλησε, επίσης, για “το άθλιο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης", με αφορμή τη συμπλήρωσε ενός έτους από τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ρωτώντας την κυβέρνηση αν “θα καταργήσει αυτό το καθεστώς ανθρώπινης εκμετάλλευσης όπου κυριαρχεί το βασίλειο του σκότους των εργολάβων ή θα το διαιωνίσει και θα το διευρύνει”.
Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας την “εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διέξοδο από την κρίση”, προέτρεψε την την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και του κοινωνικού ελλείμματος. “Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από τη κρίση με ποσοστά ανεργίας στο 20% και με διαλυμένο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης", είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.