Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Το σχέδιο της επιστροφής στην κανονικότητα και ο γρίφος με τα σχολεία

Ο μίτος που θα οδηγήσει στην αποτύπωση του κυβερνητικού σχεδίου για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα άρχισε να ξετυλίγεται. 



Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες τον πρώτο κύκλο τηλεδιασκέψεων με στενούς συνεργάτες του, υπουργούς και λοιμωξιολόγους, στη διάρκεια του οποίου ετέθησαν επί τάπητος όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ανάλογες τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιηθούν και τα επόμενα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να δομηθεί βήμα προς βήμα και στην κάθε λεπτομέρειά του το πλάνο της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ένα στρατηγικό πλάνο, το οποίο θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο μήνυμα προς τους πολίτες τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, με στόχο άπαντες να γνωρίζουν τα βήματα που θα απαιτηθούν και το χρονοδιάγραμμά τους.

Όπως επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη, η διαδρομή προς την κανονικότητα δε θα είναι αυτόματη. Θα έχει τα χαρακτηριστικά του σταδιακού και του μακρόσυρτου, ενώ σταθερή πυξίδα θα είναι οι προτάσεις που θα καταθέτουν οι ειδικοί, καθώς και η "τέλεια ισορροπία" ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Επάνω σε αυτές τις βάσεις, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να σκιαγραφήσει τους κύκλους της χαλάρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο πλαίσιο θα έχει λάβει σάρκα και οστά μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο.

Τα ορόσημα και τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία
Στον ορίζοντα της κυβέρνησης, πάντως, υπάρχουν τρία ορόσημα:

- Το πρώτο είναι η 27η Απριλίου. Όταν και λήγουν τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση μήνα.

-  Το δεύτερο είναι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Όταν και αναμένεται να ισχύσουν οι παρεμβάσεις που ίσχυσαν και το εορταστικό τριήμερο από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, προκειμένου να μην παρατηρηθούν εικόνες συγχρωτισμού.

- Το τρίτο είναι η 4η Μαΐου. Όταν και θα ανοίξει η πρώτη φάση της χαλάρωσης, με την αρχική κίνηση να περιλαμβάνει τα μικρά καταστήματα λιανικής, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου τοποθετείται χρονικά το άνοιγμα των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ.

Το πεδίο, πάντως, που μετατρέπεται στο μεγαλύτερο "αγκάθι" όσον αφορά στις αποφάσεις που θα ληφθούν είναι αυτό της Παιδείας. Το πότε και, κυρίως, με ποια μέτρα προστασίας θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα δύο επόμενα εικοσιτετράωρα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα καταθέσει την τελική πρότασή της στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την απόφαση είναι πιθανό να λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού ενημερωθεί για το τι ακριβώς προτείνουν οι ειδικοί. Δεδομένη, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις 11 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία ή λίγες ημέρες αργότερα να ακολουθήσουν οι μαθητές της Ά και Β΄ Λυκείου και του Γυμνασίου.

"Εγώ έχω τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ότι η κοινωνία κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει και θα ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά είμαι μέλος μίας επιτροπής, το συζητούμε. Τα κριτήρια του αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, εξαρτώνται πάρα πολύ και από το τι επηρεάζεται και τι ακολουθεί αυτό το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες που υπάρχουν από πίσω, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα, όπως είπα και εχθές, στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων με τον τρόπο που γινόταν ως τώρα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή έκθεση ευπαθών ομάδων, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από τον οικογενειακό περίγυρο σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι έγινε και με μαζικό τρόπο και σε αυτή την πρώτη φάση της επιδημίας. Άρα είναι πολλοί οι παράγοντες", ανέφερε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όσον αφορά στα δημοτικά, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα πρέπει, σε πρώτη φάση, να εξετάσει κατά πόσο έχει καλυφθεί επαρκώς η ύλη. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να μην ανοίξουν καθόλου, από τη στιγμή που πολλοί επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

"Σιγά-σιγά θα ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, αλλά για τα δημοτικά το βλέπω πολύ δύσκολο να ανοίξουν... Τα παιδιά είναι δύσκολο να πάρουν τα μέτρα προστασίας. Από τα δεδομένα που έχουμε, βλέπουμε ότι τα παιδιά πολλές φόρες είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Μπορεί να μεταδώσουν τον ιό για πολλές εβδομάδες και συμμετέχουν σημαντικά στην εξάπλωση του ιού. Ειδικά για τα δημοτικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο", σημείωσε (Σκάι) ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσάκρης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com