Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Αυτό είναι το σχέδιο για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα

Τα κομμάτια του παζλ που θα συνθέσουν στο… τέλος της διαδρομής το στρατηγικό πλάνο για την επιστροφή της χώρας στη νέα κανονικότητα τοποθετούνται σταδιακά στο κάδρο. 



Από το πρωί της Τετάρτης μέχρι και χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του, υπουργούς και ειδικούς λοιμωξιολόγους. Στόχος των συζητήσεων ήταν να τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού και να γίνουν οι τελικές εισηγήσεις αναφορικά με τις κινήσεις άρσης των μέτρων περιορισμού. Τις ώρες που ακολουθούν, ο κ. Μητσοτάκης θα μελετήσει άπασες τις λεπτομέρειες και θα…βάλει τις τελευταίες πινελιές στο κυβερνητικό σχέδιο. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και σήμερα, προκειμένου να λυθούν και οι τελευταίοι γρίφοι, πριν ο πρωθυπουργός απευθυνθεί αύριο ή την Τρίτη στους πολίτες, με νέο μήνυμά του. Κατευθυντήρια γραμμή είναι να γνωρίζει η κοινωνία τα βήματα που θα απαιτηθούν και το χρονοδιάγραμμά τους, σε μία επόμενη ημέρα που θα…χαράξει σταδιακά, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και αποφάσεις και με οδηγό τις προτάσεις των ειδικών.

Όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, σταθερή πυξίδα θα είναι η "τέλεια ισορροπία" ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. "Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα…Το βασικό μας μέλημα παραμένει σταθερό, αλλά και αδιαπραγμάτευτο. Είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και, πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Όπως έγινε μέχρι σήμερα, οι πολίτες θα γνωρίζουν την κατάσταση, θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις και για κάθε απόφαση, έγκυρα και υπεύθυνα", επισημαίνεται.

Επιστροφή σε... τρεις φάσεις
"Ο Μάιος, δεν είναι Μάρτιος". Αυτό σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης και εξηγούν ότι μπορούμε να περάσουμε σε δεύτερη φάση, επειδή έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη. "Έχουμε ένα πιο θωρακισμένο σύστημα υγείας. Οι ασθενείς με κορονοϊό σε κλίνες νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με την κορύφωση περί τα τέλη Μαρτίου. Οι ΜΕΘ είναι κατά 80% περίπου περισσότερες και το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 3.200 περίπου προσλήψεις. Επίσης έχουμε περισσότερα υλικά τόσο ατομικής προστασίας, όσο και λοιπό υλικό. Επίσης, πρέπει να εστιάσουμε σε δύο ακόμα στοιχεία. Υπάρχει εξοικείωση του κόσμου με τη νέα κατάσταση. Όπως, για παράδειγμα,  τα μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής και η τήρηση αποστάσεων.  Υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για μαζικά και αξιόπιστα τέστ", αναφέρουν στελέχη.

Η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα γίνει σταδιακά. Σε γενικές γραμμές, θα υπάρχουν τρείς φάσεις:

*Αρχές Μαΐου.

*Τέλος Μαΐου.

*Μέσα Ιουνίου.

Ο κανόνας, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι θα ανοίγει νωρίτερα, ότι δεν έχει συνωστισμό και ότι είναι...έξω.  "Το "έξω" θα είναι μια λέξη που θα ακούμε συνεχώς στο εξής, αφού ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους", σημειώνεται.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

*Στις 4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση του μέτρου των μετακινήσεων. Γεγονός που θα σημάνει το τέλος της εποχής του "13033" και των έντυπων βεβαιώσεων.

*Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν εμπορικά καταστήματα (όχι εμπορικά κέντρα) και κομμωτήρια.

*Για τα σχολεία, η λογική είναι να ανοίξουν πρώτα οι μεγάλες τάξεις και μετά οι μικρές. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις 11 Μαΐου. Από εκεί και πέρα, στα μέσα Μαΐου αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια. Δύο εβδομάδες αργότερα αναμένεται να ανοίξουν δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί. Επειδή ο χρόνος ως τη λήξη της  σχολικής χρονιάς είναι λίγος για τα δημοτικά, εάν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς. "Κλειδί" στον τομέα της Παιδείας είναι οι εισηγήσεις αναφορικά με το πόσες ημέρες πρέπει να μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε φάση.

*Στα εστιατόρια και τα καφέ, έμφαση θα δοθεί στο "τραπεζάκια έξω". Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων, με το βάρος να πέφτει στην ειδική συνεννόηση που θα πρέπει να υπάρξει με τους δήμους για την προσωρινή επέκταση των αδειών.

Σε δύο φάσεις το άνοιγμα ξενοδοχείων
Με τον τουρισμό να αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο για τη χώρα μας, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι στόχος είναι η χώρα  "εξαργυρώσει" την πολύ καλή παγκόσμια εικόνα της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προσελκύοντας μεγάλο "κομμάτι" από εκείνους που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές όχι στις χώρες τους, αλλά στο εξωτερικό.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα υγειονομικά ασφαλής". Αυτο είναι το πλαίσιο που προωθούμε. Για να έρθουν τουρίστες, όμως, πρέπει να λειτουργούν οι αεροπορικές συνδέσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις. Και είναι πολύ θετικό ότι στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Κομισιόν η διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης μέχρι τα μέσα Μαϊου για την εξομάλυνση των μεταφορών, που αποτελούν προϋπόθεση για την μετακίνηση των ανθρώπων", σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης.

Τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις. Τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, ενω τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.

Για τις εταιρείες, η λειτουργία με όλο το προσωπικό θα γίνει, επίσης, σταδιακά.

"Όπως πράξαμε με τη λήψη των μέτρων, έτσι μεθοδικά προετοιμαζόμαστε για τη νέα φάση. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει επεξεργασία ανά ΚΑΔ ώστε η επιστροφή να γίνει συντεταγμένα. Επίσης θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών για κάθε βήμα, ξεκινώντας από το μήνυμα του πρωθυπουργού, πιθανότατα αύριο, στο οποίο θα εξηγήσει που βρισκόμαστε σήμερα και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι καθημερινές ενημερώσεις από τους κύριους Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Η σταδιακή άρση των μέτρων δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν κρούσματα, ή ακόμη και θάνατοι. Για αυτό αν παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις, θα λαμβάνονται ξανά περιοριστικά μέτρα", τονίζουν στελέχη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com