Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ύφεση 4% με 8% φέτος στην Ελλάδα - νέες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για μέτρα στήριξης

Τα δύο σενάρια ύφεσης κατά περίπου 4% ή κατά 8% στην Ελλάδα φέτος με την εκτίμηση πως η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή το 2020, καλύπτοντας σχεδόν όλο το πλήγμα που  δέχθηκε η χώρα, ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να τα στείλει έως αύριο στις Βρυξέλλες ως μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας. Παράλληλα ολοκληρώνει και το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων που πρέπει επίσης να καταρτίσει με βάση τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.



Τις εκτιμήσεις για τα δυο σενάρια ύφεσης περιέγραψε χθες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Αλλά και σήμερα μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm είπε πως "το σενάριο πανδημίας έχει πολλές διαφορετικές διαδρομές" που "καθιστούν την πρόβλεψη εξαιρετικά δυσχερή" και επανέλαβε την ίδια εκτίμηση. Είπε πως το αποτέλεσμα  εξαρτάται από το "αν θα έχουμε αναζωπυρώσεις και πόσο τουρισμό θα έχουμε το καλοκαίρι, αν θα έχουμε τουρισμό από το εξωτερικό και πόσος θα είναι".

Πάντως, και τα δύο αυτά σενάρια είναι πιο αισιόδοξα από τις "βασικές" προβλέψεις των οργάνων της ΕΕ που κατά μέσο όρο βασίζονται σε ύφεση κοντά στο 9%-10% φέτος.

Στο δημοσιονομικό πεδίο προβλέπεται απόκλιση από τους "επίσημους" στόχους (σε όρους Eurostat), αλλά σε όρους επιτήρησης η ψαλίδα είναι μικρή σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις. Ενδεχομένως όμως να μην περιλαμβάνονται στο πακέτο των ελληνικών εγγράφων, αφού αυτό δεν απαιτείται λόγω της "ρήτρας διαφυγής" από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Γενικότερα τα δυο αυτά σχέδια φέτος έχουν μειωμένη ισχύ αφού λόγω της κρίσης έχουν "παγώσει" οι κανόνες εποπτείας για ό,τι συνδέεται με τους άξονες προτεραιότητας αντιμετώπισης του υγειονομικού ζητήματος.

Διπλό EWG
Αύριο 30/4 και την προσεχή Πέμπτη 7/5 έχει προγραμματιστεί η σύνοδος του EWG ενόψει της τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο Eurogroup στις 8/5. Το επίκεντρο είναι κυρίως η κατάσταση της οικονομίας και τα επόμενα βήματα αναφορικά με την ολοκλήρωση του πακέτου των 540 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε μεν στις 9/4 αλλά ακόμη –όπως ανέφερε και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας ασκώντας κριτική για καθυστερήσεις– δεν έχει εφαρμοσθεί. Δηλαδή ούτε τα 1,5 δισ. ευρώ του προγράμματος "SURE" ούτε τα περίπου 3 δισ. ευρώ δανείων της ΕΤΕπ.

Επίσης θα επιχειρηθεί να δομηθεί η πρόταση της Κομισιόν για το MFF 2021- 2027, δηλαδή τον νέο (αυξημένο) προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά και τη σύνδεσή του με το ταμείο ανάκαμψης. Τις ίδιες ημέρες θα ανακοινωθούν οι εαρινές εκτιμήσεις ενώ προς το τέλος του μήνα θα εκδοθούν οι συστάσεις για το πακέτο των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Μεταρρυθμίσεων.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μαζί με την ελληνική έκθεση για την 6η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας η οποία δεν έχει κλείσει.

Σημειώνεται πως σήμερα έχει προγραμματισθεί άλλος ένας γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την 6η αξιολόγηση. Έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη γύρος τηλεδιάσκεψης με επίκεντρο την α' κατοικία και με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει πως θα γνωστοποιήσει εντός της εβδομάδος την τελική της θέση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com