Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ταμεία: Προβλέψεις για απώλειες εισφορών 1,7 δισ. ευρώ φέτος λόγω κορονοϊού

"Τρύπα" 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται στον κλάδο της κύριας ασφάλισης e-EΦΚΑ φέτος λόγω της ήδη συντελούμενης πτώσης των εσόδων από εισφορές στον ιδιωτικό τομέα.



Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη των Ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, εξηγώντας πως η "τρύπα" αυτή θα δημιουργηθεί από τα μέτρα των παρατάσεων της καταβολής των εισφορών από κλειστές και πληττόμενες -λόγω κορονοϊού- επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία οδηγεί σε μείωση της απασχόλησης και, άρα, των καταβλητέων εισφορών.

Η τάση αυτή είναι ήδη ορατή στον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού υπερφορέα, όπου καταγράφηκε τον Μάρτιο πτώση 13% στα έσοδα από εισφορές του ιδιωτικού τομέα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Κατά τον τρέχοντα μήνα (Απρίλιο) σημειώνεται έως τώρα σχεδόν διπλάσια πτώση και συγκεκριμένα 25%.

Ωστόσο, τα χειρότερα φαίνεται πως είναι μπροστά, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 αναμένεται, κατά μέσο όρο, μείωση 35% στα έσοδα από τις εισφορές του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Αν επαληθευτούν οι άτυπες, για την ώρα, αυτές προβλέψεις, τότε -αναφέρουν οι ίδιες πηγές- θα δημιουργηθεί (όπως προαναφέρθηκε) μια "τρύπα" ύψους 1,7 δισ. ευρώ στον κλάδο κύριας ασφάλισης του e-EΦΚΑ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 80% της μηνιαίας δαπάνης για την καταβολή κύριων συντάξεων.

Αυτό σημαίνει πως, αν δεν ανατραπούν οι παρούσες αλλά και οι προβλεπόμενες τάσεις στις εισπράξεις εισφορών από τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να υπάρξει "ένεση ρευστότητας" στα Ταμεία προκειμένου να καταβάλλουν απρόσκοπτα τις κύριες συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.

Μεταξύ των "βελών" τα οποία έχει στη "φαρέτρα" του ο κλάδος της κύριας ασφάλισης του e-EΦΚΑ, είναι τα ρευστά του διαθέσιμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτά ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ. Συνεπώς τα διαθέσιμά του αντιστοιχούν στο 158% της "τρύπας" η οποία αναμένεται να δημιουργηθεί φέτος στον κλάδο της κύριας ασφάλισης του e-EΦΚΑ λόγω του κορονοϊού. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com