Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Σχέδιο από την κυβέρνηση για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα

Αντίστροφα κυλάει πλέον ο χρόνος, για να λάβει σάρκα και οστά ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επιστροφή της χώρας σε αυτό που πλέον αποκαλείται…νέα κανονικότητα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνεχίζει τον κύκλο των τηλεδιασκέψεων με στενούς συνεργάτες, υπουργούς και ειδικούς λοιμωξιολόγους, έχει στα χέρια του άπασες τις εισηγήσεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τοποθετήσει τις τελευταίες…πινελιές στη διαμόρφωση ενός δυναμικού πλάνου.



Τις πτυχές αυτής της σταδιακής και μακρόσυρτης διαδικασίας μετάβασης στην επόμενη ημέρα θα τις αναλύσει ο ίδιος, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος στους πολίτες, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, με τα κυβερνητικά στελέχη να δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας…επιχείρησης με τα χαρακτηριστικά του ροοστάτη. Ανάμεσα στα περάσματα των φάσεων της άρσης των περιορισμών θα μεσολαβούν μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες, προκειμένου να αξιολογούνται διαρκώς τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

"Το βασικό μας μέλημα παραμένει σταθερό, αλλά και αδιαπραγμάτευτο. Είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Όπως έγινε μέχρι σήμερα, οι πολίτες θα γνωρίζουν την κατάσταση, θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις και για κάθε απόφαση, έγκυρα και υπεύθυνα", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. Όπως όλα δείχνουν, ορόσημο αποτελεί η 4η Μαΐου. Όταν και θα ανοίξει η πρώτη φάση της χαλάρωσης, με την αρχική κίνηση να περιλαμβάνει τα μικρά καταστήματα λιανικής, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα έρθει το άνοιγμα των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ. Βασική προϋπόθεση; Να διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Ταυτόχρονα, εξετάζεται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και του συγκεκριμένου αριθμού πελατών. "Στα καταστήματα θα περιέρχονται οι πελάτες με πολύ συγκεκριμένο ρυθμό, θα υπάρχουν μέτρα ατομικής υγιεινής, θα υπάρχει ανώτατος αριθμός ανθρώπων που θα προσέρχονται… Δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταναγκασμοί για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μια μορφή ηλικιακού ρατσισμού. Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές συστάσεις στις ευάλωτες κατηγορίες", τόνισε (Star) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11 Μαΐου αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Παράλληλα, τον Ιούνιο και εφόσον όλα τα μέτωπα κυλούν ομαλά, θα σηκώσουν ρολά πολυκαταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, μουσεία, κινηματογράφοι, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις και τουριστικά καταλύματα. Ειδικά για αυτά, το άνοιγμα ενδέχεται να εξελιχθεί σε δύο φάσεις.

Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν δωδεκάμηνη λειτουργία. Θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα, τη στιγμή που στον κυβερνητικό ορίζοντα βρίσκεται συνεχώς το πλάνο της στήριξης του τουρισμού σε μία χρονιά που θα πρέπει να περιοριστούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι αρνητικές συνέπειες και να τεθούν τα θεμέλια για μία δυναμική επανεκκίνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου", είπε και, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

"Υπάρχει ο εσωτερικός τουρισμός για τον οποίο  δε θα  υπάρξει πρόβλημα. Θα λειτουργήσουν οι εσωτερικές μεταφορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σταδιακώς, θα υπάρχει και το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ίσως σε δυο φάσεις, δηλαδή να υπάρξει ένα άνοιγμα ορισμένων ξενοδοχείων και στη συνέχεια άλλων μονάδων. Εφόσον έχουμε πλήρη εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας, τότε θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα και οι μεταφορές", ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com