Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Σταϊκούρας: Τα 4 χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Τα τέσσερα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. 



Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μειωθεί η προκαταβολή φόρου καθώς και να εφαρμοστούν άλλες  φοροελαφρύνσεις. Ωστόσο, εξήγησε ότι αυτό θα αποφασιστεί πολύ αργότερα, το δεύτερο εξάμηνο, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Επίσης δεν απέκλεισε να μειωθούν τα βάρη στην αγορά ακινήτων.

Προανήγγειλε επίσης πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας, ενώ ανακοίνωσε ότι κλείδωσε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή του ενός δισ. ευρώ και περιέγραψε όλο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των επόμενων ημερών, με το οποίο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των μέτρων.

Η 1η κατοικία
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ο ΥΠΟΙΚ εξηγώντας πως θα έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα. "Απευθύνω έκκληση στους πολίτες" είπε όπως δείχνουν υπευθυνότητα στην καθημερινότητά τους, στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων "να διατηρήσουν την κουλτούρα πληρωμών".

Αναφέρθηκε σε ένα Πλαίσιο προστασίας με 4 χαρακτηριστικά:

* θα αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα

* θα βγαίνουν στη σέντρα στρατηγικοί κακοπληρωτές, "αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν".

* θα δείξει μεγάλη προστασία και σεβασμό στους πολίτες που ήταν συνεπής αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και

* θα διατηρεί την κουλτούρα πληρωμών.


Οι πληρωμές των επόμενων ημερών
Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τις πληρωμές των επόμενων ημερών:

* Κλείδωσε ο τρόπος διανομής του ενός δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 90.000 επιχειρήσεις επί συνόλου 138.000 που υπέβαλλαν αίτηση.  Περίπου 35.000 από αυτές δεν έχουν εργαζομένους και πάνω από 50.000 έχουν  από 1 έως 20 εργαζόμενους.

* Σήμερα θα δοθούν τα 800 ευρώ σε 105.853 πολίτες  που είναι σε αναστολή εργασίας.

* Την Πέμπτη πληρώνονται τα  600 ευρώ σε 150.000 επιστήμονες και δίνονται άλλα 200 στους επιστήμονες που είχαν πάει τα 400 ευρώ.

* Έως την Παρασκευή ανοίγει και κλείνει η πλατφόρμα στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να δηλώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες που δεν είχαν δηλώσει στην 1η  φάση.

* Την άλλη εβδομάδα πληρώνονται οι εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών όπως είναι οι ηθοποιοί, οι ξεναγοί, οι οικοδόμοι κλπ.

* Αύριο κλείνει  η πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες και "προσπαθούμε την Πέμπτη να πιστωθούν σε περίπου 600.000 συμπατριώτες μας 800 ευρώ" αν και δεν αποκλείεται τελικά η πληρωμή  να γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Κριτική στην Ε.Ε.
Το συνολικό πακέτο των μέτρων θα ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ επανέλαβε ο ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας που αθροίζει δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ρευστότητας. Θα βρεθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, από την έξοδο στις αγορές και  από ευρωπαϊκούς πόρους.  "Δυστυχώς αυτά τα σχήματα χτίζονται αλλά εκταμίευση πόρων από την Ευρώπη προς οποιαδήποτε χώρα δεν υπάρχει" ανέφερε ασκώντας κριτική στην Ευρώπη. "Προς το παρόν πάμε με δικές μας δυνάμεις ευελπιστώντας πως όλα αυτά τα σχήματα" θα καλύψουν το κόστος είπε.

Έκανε ειδική αναφορά στο SURE που "εμείς είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε αλλά ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο" και θα δώσει τη δυνατότητα στον εργοδότη να έχει τον εργαζόμενο για κάποιες ώρες και το υπόλοιπο κομμάτι να χρηματοδοτείται από το κράτος.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και αναφορικά με το δώρο του Πάσχα είπε πως "για το κομμάτι των ημερών που κλείσαμε ως Κράτος ή που πλήττονται αυτό το τμήμα θα καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο" έως το καλοκαίρι. Επανέλαβε επίσης πως το κράτος θα καλύπτει τα 800 ευρώ για όσους μείνουν σε αναστολή.

Για εταιρείες που ανοίγουν αλλά δεν ζητούν όλους τους εργαζόμενους πίσω είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση απόλυσης. Υφίσταται μόνο η περίπτωση η διατήρηση του εργαζόμενου σε αναστολή και το κομμάτι αυτό "θα καλυφθεί απολύτως από το ελληνικό δημόσιο".

Ενοίκια – προκαταβολή φόρου – Κοινωνικός Τουρισμός
Για την παράταση του μειωμένου ενοικίου είπε  πως "θα δούμε τον βηματισμό με τον οποίο θα ανοίξει η αγορά και αντίστοιχα η ελληνική Πολιτεία θα έρθει να βοηθήσει", ενώ στο κομμάτι των ιδιοκτητών ακινήτων "θα υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις φορολογικές τους υποχρεώσεις" που θα προκύψει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επισήμανε πως ανά την Ε.Ε. αντίστοιχη κουβέντα για την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους θα γίνει και για τα επόμενα χρόνια, μιλώντας για τη ρήτρα διαφυγής που τίθεται σε ισχύ. Επίσης επισήμανε για τις αποφάσεις που επιχειρείται να ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε. πως η κυβέρνηση συντάσσεται με την άποψη έμφασης σε επιδοτήσεις και όχι σε  δανειοδοτήσεις  για να μην επιβαρύνεται το χρέος.

Για τη προκαταβολή φόρου είπε ότι "δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανακοινώσιμο ή που αυτή τη στιγμή έχει συζητηθεί με θεσμούς ή εταίρους ώστε να μπορέσω να τοποθετηθώ, είναι κάτι που αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2020". Πρόσθεσε "θέλω να σας πω ότι αυτό και πολλά άλλα μέτρα τα έχουμε στο μυαλό μας. Το θέμα είναι να κάνεις τις κατάλληλες πολιτικές την κατάλληλη χρονική στιγμή, αντιλαμβανόμενος την πραγματικότητα και τα προβλήματα της κοινωνίας".

Εξήγησε πως πιο πριν "είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα πάνε κάποιοι κλάδοι της οικονομίας πολύ σημαντικοί το επόμενο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η ακτοπλοΐα και αεροπλοΐα". Ώστε να αποτιμηθεί η έκταση του προβλήματος με  μία πολύ καλή αποτύπωση.

Για το αν υπάρχει σχέδιο κοινωνικού τουρισμού ενίσχυσης της εγχώριας τουριστικής κίνησης ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "ναι είναι στις σκέψεις μας με επισπεύδοντα υπουργείο το Εργασίας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com