Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Αισιοδοξεί ο ΣΕΒΕ μετά την αύξηση 3% των εξαγωγών

Ενθαρρυντική είναι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), η οριακή αύξηση (κατά 3%) που εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Όπως αναφέρει, η εξέλιξη αυτή προσδίδει αισιοδοξία.



Τονίζει ωστόσο ότι «οι προσπάθειες ενίσχυσής τους πρέπει να ενταθούν, και να αξιοποιήσουμε τη διεθνή ανάκαμψη και την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας που φέρνουν, κυρίως, οι αγορές της Ασίας αλλά και των ΗΠΑ και του Καναδά».

Ο ΣΕΒΕ επικαλούμενος τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το πρώτο εξάμηνο του 2010, αναφέρει ότι παρά την κατά 3% αύξηση του όγκου των εξαγωγών, η αξία αυτών (7,4 δισ. ευρώ) ήταν κατά 10% χαμηλότερη συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.

Στο μεταξύ, μειωμένες εμφανίζονται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα, και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό: -17,6%. Η αξία των εισαγωγών ανέρχεται σε 18,3 δισ. ευρώ.

Ο ΣΕΒΕ βρίσκει θετικές και αναμενόμενες τις συνέπειες για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο μειώθηκε σημαντικά, κατά 27,5% και σε αξία ανήλθε σε 10,9 δισ. ευρώ.

Επισημαίνει πάντως ότι σε επίπεδο ΕΕ-27, που αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο, αποσπώντας ετησίως το 65% του εξαγωγικού μας εμπορίου, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές για το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά περίπου 16%.

«Πρέπει να καταστήσουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΕ-27, καθώς προς το παρόν, όταν οι Ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών «τρέχουν» με 14,6% για το πρώτο πεντάμηνο του 2010, οι ελληνικές αυξήθηκαν κατά μόλις 2%», τονίζει ο ΣΕΒΕ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com