Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Eπερώτηση Παπαδημούλη για τη φοροδιαφυγή

Με επερώτηση που απευθύνει στον Υπουργό Οικονομίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης ζητά την κρίση του κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με δύο έρευνες, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες καταδεικνύουν πως, μετά από τρία βασικά φορολογικά νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση, το φαινόμενο της φοροδιαφυγής όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά αντίθετα διευρύνθηκε.


Όπως αναφέρει, το 2010, "το Δημόσιο έχασε από την αύξηση της φοροδιαφυγής επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ. Ποσό περίπου ίσο με το δημοσιονομικό όφελος από τις άγριες περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων."

Στις εν λόγω μελέτες, αποδεικνύεται ότι μια σχετικά ικανοποιητική μείωση της φοροδιαφυγής θα απέφερε στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα από 7,5 έως 9 δισ. ευρώ ετησίως μειώνοντας το έλλειμμα μέχρι το 2014 κατά 5% του ΑΕΠ.

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης αφού καταλογίζει στην αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής τις δυσβάσταχτες θυσίες που υποβλήθηκαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων ερωτά: Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να πατάξει το φαινόμενο της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής; Πότε θα υλοποιηθεί και θα φέρει αποτελέσματα η διαρκώς διατυμπανιζόμενη, αλλά ανύπαρκτη αναδιοργάνωση του εισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού;

 
website counter
friend finderplentyoffish.com