Με ποινές φυλάκισης που μπορεί να ξεπεράσουν τα τρία χρόνια θα τιμωρούνται όσοι δεν καταβάλουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση έως ενός έτους, ενώ για χρέη 10-50.000 ευρώ η ποινή ορίζεται σε τουλάχιστον 6 μήνες. Στην περίπτωση που οι οφειλές είναι μεταξύ 50.000 και 150.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ για τα μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ ποσά προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον για 3 χρόνια.
Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από αίτηση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ ή του τελωνείου, ενώ η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη ένα εξοφληθούν οι οφειλές "μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό".
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη θέσπιση Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος συνεπικουρείται από τουλάχιστον τρεις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών. Οπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη το έργο των εισαγγελών που έχουν ως αρμοδιότητα την αντιμέτωπιση του οικονομικού εγκλήματος εποπτεύει και συντονίζει Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Δημιουργείται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό περιπτώσεων διαφθοράς, στο έργο της οποίας περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του πόθεν έσχες των υπαλλήλων οτυ υπουργείου και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται τα στοιχεία όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όταν αυτές υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ανά περίπτωση. Η δημοσίευση δεν θα γίνεται όταν ο οφειλέτης έχει συμφωνήσει σε τμηματική καταβολή του χρέους, ενώ το δρόμο για το διαδίκτυο θα παίρνουν και οι περιπτώσεις παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίου και Στοιχείων.
Ερχεται η φοροκάρτα
Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ηλεκτρονική φοροκάρτα, η χρήση της οποίας πάντως θα είναι προαιρετική από τους πολίτες.
Προβλέπεται, επίσης, ότι οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων θα έχουν online σύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
Φόρος στα μερίσματα
Στα κέρδη που διανέμουν οι επιχειρήσεις προς το προσωπικό τους προβλέπεται η αυτοτελής φορολόγησή τους με συντελεστή 25%. Η ρύθμιση αυτή τίθεται σε ισχύ την 1.1.2012, ενώ για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν κατά το τρέχον έτος προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 21%.