Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Κάθειρξη έως 20 χρόνια και πρόστιμα έως 150 χιλ. ευρώ για δωροδοκία

Αποφασιστικό χτύπημα κατά της διαφθοράς στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα επιχειρούν ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, που αυστηροποιούν ιδιαίτερα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ιδίως για το αδίκημα της δωροδοκίας, με βαρύτατες ποινές κάθειρξής και χρηματικές ποινές από τον απλό υπάλληλο μέχρι τον πρωθυπουργό.





Οι διατάξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς αγγίζουν για πρώτη φορά με κακουργηματικές κατηγορίες τους πολιτικούς αξιωματούχους (πρωθυπουργό, μέλη κυβέρνησης, βουλευτές, εκπροσώπους ΟΤΑ), τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τους υπαλλήλους, ενώ αντιμετωπίζει αυστηρότερα και το «γρηγορόσημο».

Οι επίμαχες ρυθμίσεις που τέθηκαν προ διμήνου σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, χρησιμοποιούν ως «όπλα» κατά της διαφθοράς τις βαρύτατες ποινές για τη δωροδοκία (κάθειρξη που φθάνει τα 10 ή και 20 χρόνια και πρόστιμα έως 150.000 ευρώ), την αξιοποίηση σύγχρονων ανακριτικών μεθόδων (παγίδευση με κάμερες, άρση απορρήτου, διείσδυση κ.λπ.), την ευνοϊκή μεταχείριση όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη τέτοιων υποθέσεων, την ιδιαίτερη προστασία όσων θα χαρακτηρίζονται πλέον «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», την επέκταση αυστηρών διατάξεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε βαθμό κακουργήματος (ποινές 10 έως 20 χρόνια και χρηματικές ποινές 15.000 - 150.000 ευρώ) θα τιμωρείται η δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών αξιωματούχων, εφόσον αυτή αποβλέπει στον επηρεασμό τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (δηλαδή ως αντάλλαγμα για πράξεις ή παραλείψεις τους). Οι ρυθμίσεις αφορούν πολιτικούς και εκπροσώπους ΟΤΑ, δικαστικούς λειτουργούς κ.λπ. για πράξεις που μέχρι σήμερα είτε δεν τιμωρούνται καθόλου, είτε τιμωρούνταν ως πλημμέλημα με απειλή φυλάκισης 1 έως 5 ετών.

Παράλληλα καταργείται το χρηματικό όριο για την κακουργηματική δωροδοκία και απειλείται κάθειρξη 10 ετών και όταν τα ωφελήματα είναι μικρότερα των 120.000 ευρώ. Ετσι αντιμετωπίζεται στο εξής πάντα ως κακούργημα η δωροδοκία - δωροληψία δικαστή και υπαλλήλου ανεξαρτήτως ποσού, όταν οδηγείται σε πράξη ή παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του.

Με φυλάκιση 1 - 3 ετών απειλούνται για πρώτη φορά και οι προϊστάμενοι ή επιθεωρητές δημοσίων υπηρεσιών που από αμέλεια δεν απέτρεψαν τη δωροδοκία ή δωροληψία. Με φυλάκιση 1 - 5 ετών και χρηματική ποινή 5.000 - 50.000 τιμωρείται η εμπορία επιρροής και οι μεσάζοντες για όποιον εκμεταλλεύεται τη θέση του ή παίρνει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για αθέμιτη επιρροή σε αξιωματούχο πολιτικό, δικαστή, υπάλληλο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com