Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Φοροεισπρακτικό τσουνάμι έρχεται από την 1η Ιουλίου

Ιδιοκτήτες ακινήτων, μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και όλοι οι καταναλωτές θα βρεθούν στο επίκεντρο της φορολογικής λαίλαπας.




Λάθη στα Ε9
Μέχρι την Παρασκευή άλλοι 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ, ενώ παράλληλα θα συνεχισθεί η... οδύσσεια για 550.000 στων οποίων τις δηλώσεις Ε9 διαπιστώθηκαν λάθη.

Εξάλλου, από 1ης Ιουλίου ξεκινάει φοροκυνηγητό στην αγορά και κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Από τους ελέγχους των εφοριακών δεν θα γλιτώσουν ούτε οι καταναλωτές, από τους οποίους θα ζητούνται οι αποδείξεις από τις αγορές που έκαναν. Επιπλέον, στις αρχές του επόμενου μήνα θα έλθει και η «λυπητερή» της έκτακτης εισφοράς.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ
Το πρώτο πακέτο

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου αναμένεται να ανακοινώσει το πρώτο πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και στο οποίο χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις θα περιέχονται:

* Αυξήσεις κατά 10% - 15% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης της αμόλυβδης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά το λίτρο.
* Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων κατά 10 έως 30 λεπτά το πακέτο.
* Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Το τέλος κυμαίνεται σήμερα από 2 ευρώ έως 10 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.
* Επιβολή φόρου 10% στα καρτοκινητά τηλέφωνα. Το τέλος θα υπολογίζεται σε κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας και θα αφαιρείται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης.

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 400 «ΡΑΜΠΟ»
Φοροκυνηγητό στις τουριστικές περιοχές

Αγριο φοροκυνηγητό εξαπολύει στην αγορά και τις τουριστικές περιοχές η Εφορία για να αντιμετωπίσει την έξαρση της φοροδιαφυγής (σ.σ. 4 στις 10 επιχειρήσεις εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν) και την κατάρρευση των εισπράξεων του ΦΠΑ, οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Καφέ - εστιατόρια
Συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου:

* Ιδιοκτήτες εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης, ψητοπωλείων, καφέ, μπαρ κ.λπ. υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα, ενώ παράλληλα καταργείται η δυνατότητα να αντικαθίστανται οι αποδείξεις με δελτίο παραγγελίας.
* 400 ελεγκτές των εφοριών βγαίνουν στον δρόμο για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 9 νομούς της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Ηράκλειο, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Πρέβεζα). Τα ειδικά συνεργεία θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε όλους τους επιτηδευματίες, ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων και νομικής μορφής. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στην απόδοση του ΦΠΑ, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Αποδείξεις
Τον έλεγχο των φοροελεγκτών θα αντιμετωπίσουν και οι διερχόμενοι καταναλωτές, από τους οποίους θα ζητείται να επιδείξουν τις αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποίησαν.

* Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ξεκινάει φορολογικό σαφάρι σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Στο επίκεντρο των ελεγκτών θα βρεθούν ξενοδοχειακές μονάδες, εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων, ταβέρνες, ουζερί, μπαρ, τουριστικά γραφεία.

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ 2009
ΕΤΑΚ για 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Μέχρι το τέλος του μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2008 σε συνολικά 3.000.000 φορολογούμενους, ενώ το ΕΤΑΚ του 2009 θα αρχίσει να έρχεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πήραν τον «λογαριασμό»
Μόνο την περασμένη εβδομάδα έλαβαν τον «λογαριασμό» του φόρου ακινήτων περίπου 500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να τον πληρώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ακόμη 500.000 εκκαθαριστικά αναμένεται να «φύγουν» αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, περίπου 550.000 φορολογούμενοι έλαβαν ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ειδοποιητήριο για να διορθώσουν είτε τηλεφωνικά είτε μέσω Ιντερνετ λάθη και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στο έντυπο Ε9 που είχαν υποβάλει τα έτη 2005-2008, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του φόρου.

Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία διόρθωσης των λαθών στα έντυπα Ε9 και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει απόφαση με την οποία η διόρθωση των λαθών θα γίνεται και μέσω των εφοριών.

ΓΙΑ 130.000 ΠΟΛΙΤΕΣ
Το έκτακτο «χαράτσι»

Στις αρχές Ιουλίου, έρχεται και το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς σε περίπου 130.000 φορολογούμενους. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, οι οποίοι δήλωσαν όλα τα ατομικά εισοδήματά τους, ακόμη κι αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο με αποτέλεσμα να υπερβούν το όριο των 60.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς, το οποίο κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ.

Την εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και άνεργοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι εμφάνισαν συγκυριακά για το 2007 εισοδήματα υψηλότερα των 60.000 ευρώ, μόνο και μόνο επειδή εισέπραξαν μεγάλα ποσά αποζημιώσεων λόγω απολύσεων ή λόγω εθελουσίας εξόδου ή επειδή έλαβαν μεγάλα ποσά εφάπαξ. Για να εξαιρεθούν, θα πρέπει να πάνε στις εφορίες τους και να ταλαιπωρηθούν με γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι υπόχρεοι.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ - ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ
Ελεγχος σε 100.000 μικρομεσαίους

Από την εφορία θα κληθούν να περάσουν μέχρι το τέλος του μήνα περισσότεροι από 100.000 μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να υπαχθούν, εφόσον το επιθυμούν, στη ρύθμιση της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των ετών 2000-2006. Η ρύθμιση λήγει στις 30 Ιουνίου και, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιούλιο η εφορία θα ξεκινήσει τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε όσους έλαβαν το σημείωμα της περαίωσης και επέλεξαν να μην κλείσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους. Ανοιχτές στο φορολογικό έλεγχο μένουν και οι φορολογικές υποθέσεις των φορολογούμενων οι οποίοι, ενώ έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης, έχουν σταματήσει να καταβάλλουν τις οφειλόμενες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, διορία 7 εργάσιμων ημερών, και συγκεκριμένα μέχρι την επόμενη Τρίτη, δίνει το υπουργείο Οικονομίας στους οφειλέτες του Δημοσίου για να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους -ακόμη και το φόρο εισοδήματος του περασμένου έτους- οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ και τα Τελωνεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008.

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να τοποθετηθούν στις εφορίες ιδιωτικές εταιρείες ελεγκτών και νομικά γραφεία που θα αναλάβουν να κυνηγήσουν όλους όσους χρωστούν στο δημόσιο με στόχο την είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com