Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Μικρά περιθώρια ελιγμών για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Περιορισμένες δυνατότητες αλλαγών στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, διέκριναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετείχαν στην πρώτη, διερευνητική συζήτηση για το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αιτία, το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση.


Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια “υπάρχει συναντίληψη” για την ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά και γνώση των συνταγματικών περιορισμών. Στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, λοιπόν, θα τεθούν, επί τάπητος οι τυχόν “ενδιάμεσες προτάσεις”. Η κυβέρνηση, δεσμεύτηκε δια του κ. Δένδια ότι στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα καταθέσει “συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις αφού ακούσει τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Απόστολος Σταύρου, κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές θα ψηφιστούν από το θερινό τμήμα της Βουλής. Διχογνωμία φάνηκε να υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του να επιλέγεται από τη Βουλή με πλειοψηφία 2/3 ένα ολιγομελές δικαστικό τμήμα που θα αποφασίζει για τις περιπτώσεις που χρήζουν διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκηση ποινικής δίωξης και παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι κ.κ Κακλαμάνης και Πετσάλνικος δεν κατέστησαν σαφές αν είναι απαραίτητη η αλλαγή του νόμου. Μάλιστα ο τελευταίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές που προωθεί θέλει να θολώσει τα νερά για τη μη εφαρμογή του νόμου σε σκάνδαλα, όπως αυτό του Βατοπεδίου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης επανέφερε την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου, με την οποία προτείνεται η παραπομπή των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη χώρις τον έλεγχό τους από τη Βουλή. Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση. Όλοι, πάντως, συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της δικαιοσύνης και να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των υπουργών και των υπολοίπων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com