Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Παρέμβαση Βγενόπουλου για τη Διαφάνεια

Παρέμβαση στα κοινά έκανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου σχέδιο, με τον τίτλο «Φως», για τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.«Η MIG θέλει να λειτουργεί σε μια σύγχρονη Ελλάδα με καθεστώς ισονομίας και απόλυτης διαφάνειας, με δυνατή οικονομία και ισχυρούς καταναλωτές και τα επιχειρηματικά της συμφέροντα συμπίπτουν με το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της», τόνισε ο αντιπρόεδρος του επενδυτικού ομίλου.


Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ιστοσελίδας, στην οποία θα δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα, οποιασδήποτε μορφής, όλων των φορέων του Δημοσίου, υπουργείων, δημοσίων επιχειρήσεων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου δικαίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάνοντας αναφορά στις αλλαγές που απαιτούνται στην υπάρχουσα νομοθεσία, ο αντιπρόεδρος της MIG πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση της αρχής του "έννομου συμφέροντος" , ώστε όλοι οι Έλληνες, ως φορολογούμενοι, να δικαιούνται ενημέρωση για τη χρήση των δημοσίων πόρων. Παράλληλα, ζήτησε να νομοθετηθούν αυστηρές ποινές, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε έκπτωση καθηκόντων, για όσους παραβούν την υποχρέωση δημοσίευσης.

Το σχέδιο "Φως" προβλέπει ακόμη την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, εισηγήθηκε την κατάργηση του συστήματος «σφραγισμένων» προσφορών και των απευθείας αναθέσεων και την αντικατάστασή του από διαγωνισμούς, μειοδοσίας ή πλειοδοσίας, μέσω του διαδικτύου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν την έκβασή τους. Προτείνει επίσης την υιοθέτηση πλειστηριασμών, που θα αναμεταδίδονται μέσω του διαδικτύου και, τέλος, την κατάργηση της πλειοψηφίας των τεχνικών ή ειδικών προαξιολογήσεων, αλλά και αντικίνητρα, με την επιβολή χρηματικών ποινών σε όσους αναδόχους δεν μπορούν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όλα τα παραπάνω, θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο διακομματικής επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να είναι υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεση της MIG, μέσω της θυγατρικής της, SingularLogic, να δωρίσει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία, για την ανάπτυξη του απαιτούμενου λογισμικού, ενός μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών.

O αντιπρόεδρος της MIG υποστήριξε ότι στην Νότια Κορέα, το 93% των δημοσίων συμβάσεων, ουσιαστικά υλοποίεται με ηλεκτρονικές διαδικασίες ενώ ανέφερε ότι τέτοιου έιδους ανοιχτά συστήματα, εφαρμόζονται σε κάποιο βαθμό και σε χώρες όπως Ρουμανία και Τουρκία. Επίσης, αναφερόμενος στο βρετανικό σύστημα υγείας τόνισε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκεντρώσει σε έναν φορέα τις διαδικασίες, πέτυχε 57% μείωση στις τιμές των προμηθειών των νοσοκομείων. Για τις εξελίξεις σε δημόσια διοίκηση και υγεία, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομίας την προηγούμενη Παρασκευή.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com