Εξηγήσεις για την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει την τροπολογία,που θα επιτρέπει στην υπουργό Απασχόλησης να διαμορφώνει τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων με Κοινή υπουργική Απόφαση, προσέφερε στη Βουλή η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Όπως σημείωσε, η αναθεώρηση του καταλόγου δεν είναι «εφ' άπαξ» διαδικασία.
"Δεν θα πρέπει να 'εγκλωβίσουμε' τον κατάλογο σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο για να αλλάξει θα θέλει χρόνια", σημείωσε η υπουργός. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή Λινού θα συνεχίσει να συνεδριάζει και να εξετάζει επαγγέλματα και μετά την ψήφιση της τροπολογίας.
Παράλληλα, η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά υποστήριξε ότι η διαμόρφωση της λίστας με υπουργική απόφαση αντί προεδρικού διατάγματος, επιτάσσεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 43 του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει: "…εξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα (εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό".
Η υπουργός Απασχόλησης διευκρίνισε ότι οι αλλαγές δεν θα αφορούν όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Για "τροπολογία - ντροπή" μίλησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση την κατέθεσε σε θερινό τμήμα της Βουλής, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους. Εκτίμησε, δε, ότι θα οδηγήσει στη συρρίκνωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των ειδικοτήτων που εντάσσονται στον κατάλογο.
Την αντίθεσή του εξέφρασε και το ΚΚΕ, μέσω του Αντώνη Σκυλλάκου, δίνοντας "ραντεβού" στους δρόμους και στους κοινωνικούς αγώνες.