«Παρενέργειες» στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο από το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η διαμάχη φορολογουμένων και φορολογικής Αρχής.
Αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για όσους έλαβαν ήδη το σχετικό εκκαθαριστικό, προκειμένου να πληρώσουν μέρος ή ολόκληρο το ποσό της οφειλής.
Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προειδοποιεί ότι θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή προσαυξήσεις από τόκους και στέρηση της φορολογικής ενημερότητας.
Αν και πρόωρο, στο υπουργείο Οικονομίας υπάρχει διάχυτη αγωνία για το αν τελικώς οι υπόχρεοι θα σπεύσουν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της εφορίας να πληρώσουν τα επιπλέον 1.000 ως 25.000 ευρώ, εφόσον τα ατομικά τους εισοδήματα το 2007 ξεπέρασαν τις 60.000 ευρώ.
Τα μηνύματα που καταφτάνουν
πάντως στο οικονομικό επιτελεί, είναι πως ανέρχονται σε εκατοντάδες και αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι δικαστικές προσφυγές κατά του μέτρου.
Την ίδια στιγμή διατυπώνονται και συστάσεις νομικών, σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι που θα σπεύσουν να πληρώσουν τη «λυπητερή», μπορούν να καταθέσουν και έγγραφη «επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος», προκειμένου να βασίσουν τυχόν μελλοντικές απαιτήσεις τους για να τους επιστραφεί η εισφορά, εφόσον τα δικαστήρια δικαιώσουν τελικώς τις προσφυγές άλλων φορολογουμένων, κρίνοντας το μέτρο αντισυνταγματικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται σκέψεις στις τάξεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για να αναρτηθεί και υπόδειγμα εντύπου δηλώσεως επιφύλαξης, ώστε να μπορούν περισσότεροι πολίτες να κάνουν χρήση του.
Σε κάθε περίπτωση όμως, τα πράγματα περιπλέκουν περισσότερο και οι συνεχείς ανατροπές από συγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, που αποτελούν απόρροια της «κόντρας» κυβέρνησης και των 128.000 φορολογουμένων που καλούνται να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.
Μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς της περασμένης εβδομάδας (που νομιμοποιεί φορολογούμενο να μην καταβάλλει προς το παρόν την έκτακτη εισφορά μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή του για αντισυνταγματικότητα του μέτρου) και τις δύο «ανάποδες αποφάσεις» που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, βάζοντας φρένο στις διεκδικήσεις πολιτών, ήρθε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών άλλη μία ευνοϊκή απόφαση για φορολογούμενο (δικαστικό επιμελητή στο επάγγελμα), που ζητούσε επίσης να «παγώσει» η οφειλή του.
Το υπουργείο Οικονομίας από την πλευρά του επιμένει στη συνταγματικότητα του μέτρου επικαλείται παραδείγματα του παρελθόντος και τονίζει ότι το Δημόσιο θα ζητήσει ανάκληση της ευνοϊκής για τους φορολογουμένους προσωρινής διαταγής.
Έτσι οι 128.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ για το 2007 και καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά από 1.000 έως 25.000 ευρώ, θα συνεχίσουν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, μέχρι να αποφασίσουν τελεσίδικα τα δικαστήρια –το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο.