Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου εμμένει στην άποψη που διατύπωσε περί «εξόφθαλμης παραβίασης του νοήματος του Συντάγματος» στην επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Με άρθρο του στην «Καθημερινή» επανέρχεται επικριτικός προς «συγκεκριμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού και κάποιους κατ' επάγγελμα σχολιαστές», κατηγορώντας τους για «άσκηση ψυχολογικής βίας» κατά του επιστημονικού λόγου.
Στον απόηχο των έντονων συζητήσεων που προκάλεσε η διαφωνία του με την επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή, ο Δημήτρης Τσάτσος, τονίζει ότι ο ερμηνευτικός διάλογος για το Σύνταγμα από τους επιστήμονες "προσέφερε μια γόνιμη βάση εμβάθυνσης και έγινε με αμοιβαία ευπρέπεια".
Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι υπήρξε και μια "παρακμιακή πλευρά", καθώς συγκεκριμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού, αλλά και "κατ' επάγγελμα σχολιαστές", με γνωστές κομματικές προτιμήσεις, επιχείρησαν να λοιδορήσουν όσους επιστήμονες διατύπωσαν άποψη που κατά την τρέχουσα συγκυρία έκριναν ότι δεν "βολεύει" το χώρο τους.
Προσθέτει ότι με τη στάση τους αυτή επιχείρησαν να νοθεύσουν τον τόσο χρήσιμο δημόσιο διάλογο μεταξύ επιστήμης και πολιτικής.
"Οι κύριοι και οι κυρίες αυτές, ελλείψει επιχειρημάτων, επιδίδονται συστηματικά και ανενδοίαστα σε δίκες προθέσεων...προφανώς για να κάνουν καλή εντύπωση στις εκάστοτε ηγεσίες τους, υποδαυλίζοντας ταυτόχρονα ένα ακραίο φανατισμό" λέει ο καθηγητής, προσθέτοντας: "Όμως, από που συνάγεται ότι αυτές οι ασχημίες τους υιοθετούνται από τις ηγεσίες τους, πόσω μάλλον από τους σκεπτόμενους πολίτες;".
Και ο κ. Τσάτσος καταλήγει λέγοντας ότι εξακολουθεί να οραματίζεται μια πολιτική, η οποία αντέχει στο δημόσιο διάλογο, με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και κυρίως με σεβασμό και ευπρέπεια.