Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ρυθμίζονται πέντε βασικές επιλογές της κυβέρνησης

Πέντε βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής που έμειναν εκτός υλοποίησης λόγω των εκλογών ρυθμίζει τελικά η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρα που τονώνουν την αγορά και την οικονομία, δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες παλιών αυτοκινήτων να αγοράσουν φτηνά νέα Ι.Χ. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου ξεκαθάρισε


ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνονται εκτός από τη ρύθμιση για να τεθεί σε ισχύ η απόσυρση των αυτοκινήτων, η παύση των πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους (όταν η υποθήκη είναι από τράπεζα και για ποσά έως 200.000 ευρώ), η καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις, οι μετατάξεις των εργαζομένων της Ολυμπιακής, αλλά και η αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων για τις επιχειρήσεις στο 1,5%. Συγκεκριμένα τα θέματα που «κλείνει» μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση είναι:

1) Μετατάξεις για 4500 υπαλλήλους της Ολυμπιακής.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα ρυθμιστεί και το ζήτημα των μετατάξεων περίπου 4.500 υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, όπως το μισθολόγιό τους, καθώς και σε ποιες υπηρεσίες θα μεταταγούν. Έτσι θα λυθούν και όλα τα θέματα για τη μετάβαση της Ολυμπιακής στο νέο καθεστώς. Σημειώνεται ότι παρά τις εκλογές η παλαιά εταιρεία εκκαθαρίζεται και σταματά το πτητικό της έργο στις 30 Σεπτεμβρίου και από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά πτήσεις η Olympic Air υπό τη διοίκηση της MIG.

2) Στο 1,5% οι επισφαλείς απαιτήσεις. Ανάσα σε μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου πρόκειται να δώσει το μέτρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας για την αύξηση του ποσοστού επισφαλών απαιτήσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα οι επιχειρήσεις, βάσει της νομοθεσίας, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν αφορολόγητο το 0,5% του τζίρου τους για ανείσπρακτες οφειλές. Πλέον αυτό το ποσοστό θα διαμορφωθεί –εντός της εβδομάδας– σε 1,5%. Οι επιχειρήσεις θα διαθέτουν το συγκεκριμένο ποσό σε ειδικό λογαριασμό που δεν φορολογείται ώστε να καλύψουν απώλειες από πιθανό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Μετά την 5ετία, όμως, αν το κονδύλι δεν αντισταθμιστεί με επισφάλειες οφείλουν να το εμφανίζουν ώστε να το φορολογηθούν. Η περίοδος αυτή διευκρινίστηκε ότι δεν θα επιμηκυνθεί.

3)Απόσυρση των Ι.Χ., σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Οι πολίτες θα μπορούν να αποσύρουν τα οχήματά τους και να έχουν σημαντικό κέρδος μέχρι 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αγοράς νέου οχήματος το κέρδος θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Κατά το 2009 θα αποσυρθούν 50 χιλιάδες οχήματα Ι.Χ., ενώ αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν 240 χιλιάδες πωλήσεις. Λόγω της απόσυρσης εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα είναι αυξημένες κατά 70.000-80.000 οχήματα ετησίως με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα για το 2009. Δηλαδή μία αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 35%. Επίσης θα αλλάξουν τα τέλη κυκλοφορίας και θα συνδεθούν με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του οχήματος. Όσοι έχουν νέα Ι.Χ., μετά το 2005 θα διαπιστώσουν μείωση στα τέλη κυκλοφορίας. Αντίθετα στα παλιά οχήματα θα σημειωθεί αύξηση. Τα αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορίας μετά την 1/1/2005 εντάσσονται στην κατηγορία Α και θα πληρώνουν 18 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα σημερινά τέλη.

Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Β, με άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2000 έως 1/1/2004 θα πληρώνουν 50 ευρώ περισσότερα, τα δε Ι.Χ. Γ κατηγορίας, δηλαδή εκείνα που κυκλοφόρησαν από 1/1/1996 έως 31/12/1999, θα πληρώνουν 100 ευρώ επιπλέον, ενώ εκείνα της κατηγορίας Δ, με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/1995, θα πληρώνουν 150 ευρώ περισσότερα.

4)Πληρωμή ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Η ευνοϊκή ρύθμιση για το ΦΠΑ θα δώσει ρευστότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Σύμφωνα την προωθούμενη ρύθμιση, η εξόφληση του ΦΠΑ δεν θα γίνεται πλέον εφάπαξ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, αλλά η επιχείρηση θα καταβάλλει μόνο το 30% του οφειλόμενου φόρου και το υπόλοιπο θα καλείται να το εξοφλεί σε δύο μηνιαίες δόσεις. Κατά τη διάρκεια του διμήνου αυτού το υπόλοιπο του φόρου που απομένει για πληρωμή θα επιβαρύνεται με την προβλεπομένη προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται στο 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης. Επίσης δεν θα εφαρμόζονται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια εφόσον το μη αποδοθέν ποσό υπερβαίνει ετησίως τις 75.000 ευρώ. Εάν, όμως, παρέλθει το δίμηνο και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο υπόλοιπο του ΦΠΑ τότε ο παραβάτης θα διώκεται ποινικά και θα απειλείται με τις προαναφερθείσες ποινές, ενώ παράλληλα θα πληρώνει υψηλότερα ποσά μηνιαίων πρόσθετων φόρων.

5) Παγώνουν οι πλειστηριασμοί. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποφάσισαν το «πάγωμά» τους για οφειλές προς τις τράπεζες για ποσό ως 200.000 ευρώ μέχρι τις 31/12/2009. Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο, σε περιπτώσεις όμως που τα χρέη δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν προϋπήρχαν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com