Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Σύγκλιση Ελλάδας-Ε.Ε. μόνο στην...ακρίβεια

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζει να συγκλίνει η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε αλλά μόνο όσον αφορά το κόστος ζωής. Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στο υψηλό επίπεδο του 1% τη στιγμή που στις 15 χώρες-μέλη καταγράφηκε μείωση τιμών κατά 0,2%.


Σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2009 κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο 2009 και διαμορφώθηκε στο 1,0%, έναντι αύξησης 0,7% του Ιουλίου και 4,8% του Αυγούστου 2008.

Η "ψαλίδα" με την ευρωζώνη φτάνει στο 1,2% αντανακλώντας την εντονότερη ύφεση σε άλλες οικονομίες αλλά και τα προβλήματα ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Στην Ε.Ε (των 27 κρατών) πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6%.

Η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-2.4%), στην Πορτογαλία (-1.2%) αλλά και στην Κύπρο που δεν αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα από την κρίση (-0.9%), ενώ εντονότερες πιέσεις ανατιμήσεων παρατηρήθηκαν μόνο σε κάποια από τα "νέα" κράτη αλλά και στην Βρετανία (άνοδος κατά 1,6%).

Στελέχη της ΕΣΥΕ εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβιο ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα θα κινηθεί στα ίσια επίπεδα με τον Αύγουστο και ότι η επιτάχυνσή του είχε κυρίως σχέση με τις τιμές του πετρελαίου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com