Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Έρχονται αλλαγές στην προστασία του πολίτη

Ανομία τέλος, αστυνομία φιλική στον πολίτη, ριζική αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής, κατάργηση της Αγροφυλακής, αλλαγές στην ΕΥΠ, πάταξη της εγκληματικότητας και του χουλιγκανισμού, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια, συναντήθηκαν με τους δημοσιογράφους.


Για λυπηρή κατάσταση στο υπουργείο έκανε λόγο ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια δημοκρατική και φιλική Αστυνομία προς τον πολίτη. "Όποιος αστυνομικός τολμήσει και ακουμπήσει παράνομα πολίτη και λαθρομετανάστη θα αποβληθεί από το Αστυνομικό Σώμα με συνοπτικές διαδικασίες και με δική μου πρωτοβουλία", προειδοποίησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για πάταξη της αστυνομικής βίας και του χουλιγκανισμού, σημειώνοντας πως "είναι αδιανόητο αστυνομικός να συνεργάζεται με χρυσαυγίτες, τους οποίους ο Αρειος Πάγος θα έπρεπε να είχε θέσει εκτός νομικού πλαισίου". Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι είναι απέναντι στα φαινόμενα βανδαλισμών και χουλιγκανισμού, ενώ υπογράμμισε ότι δεν ενοχοποιεί ούτε χώρους, ούτε ιδέες. "Έχω φίλους αντιεξουσιαστές και αναρχικούς", υποστήριξε.

Αναφέρθηκε και στην εγκληματικότητα στις γειτονιές, υπογραμμίζοντας ότι η ανομία γεννά κοινωνική αδικία και εγκληματικότητα. "Η Αστυνομία δεν θα κάνει 'γιουρούσια' και επιχειρήσεις σκούπα. Από τη δεύτερη ημέρα του επόμενου έτους ο αστυνομικός της γειτονιάς θα είναι παρών και ταυτόχρονα τότε θα λειτουργήσει και ο θεσμός της πεζής περιπολίας. Η αστυνομία θα είναι διαρκώς παρούσα σε κάθε γειτονιά, που είναι άντρο ανομίας. Δεν είναι ανεκτό να γίνονται γειτονιές ορμητήρια εγκληματικότητας", είπε.

"Εικόνα κομματικής διάλυσης" στο Πυροσβεστικό Σώμα

Σε σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα, ο κ. Χρυσοχοίδης σημείωσε ότι έχει διαταραχθεί η τάξη στο όνομα του κομματισμού, τονίζοντας πως "είναι κρίμα γιατί έχει αναδείξει ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως ο κ.Φούρλας, και έχει δώσει δείγματα ηρωϊσμού και αυταπάρνησης στην υπηρεσία του πολίτη".Μάλιστα, έκανε λόγο για συγκάλυψη ευθυνών καθώς -όπως σημείωσε- δεν έχει υπάρξει πόρισμα για τις μεγάλες φωτιές του 2007, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο γυναίκες και παιδιά.

Ο υπουργός διεμήνυσε πως θα γίνουν μεγάλες τομές στο Πυροσβεστικό Σύμα χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο. "Οποιος θέλει κομματισμό να πάει στα Κόμματα. Εδώ θα κάνουμε υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των κομμάτων. Οποιος, στο Πυροσβεστικό και την Αστυνομία, κάνει το καθήκον του, έχει επιτυχίες, εκτός από τα "μπράβο" θα προάγεται", τόνισε.

Στενή συνεργασία με την Ε.Ε. για τη λαθρομετανάστευση

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε ειδική αναφορά στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, λέγοντας ότι "η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, καθώς εισέρχονται, κυρίως από τη θάλασσα, 300 έως 500 λαθρομετανάστες την ημέρα". Επισήμανε ότι το θέμα συζητηθεί τον Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προανήγγειλε την επίσκεψη του κ. Γκουτιέρεζ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και του επικεφαλής της "Φρόντεξ".

"Στόχος μας είναι να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό", τόνισε και ανακοίνωσε την εφαρμογή των εξής μέτρων:

* 1) Αποτελεσματική συνοριοφυλακή.
* 2) Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες διέλευσης των λαθρομεταναστών, όπως είναι η Τουρκία και
* 3) Επανεισδοχή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης, κάτω απο την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε τα εξής:

* • Δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
* • Επανασύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελεγχου, της γνωστής υπηρεσίας των 'Αδιάφθορων', με στόχο τον εντοπισμό και την πάταξη φαινόμενων εσωτερικής διαφθοράς στην Αστυνομία.
* • Αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με πλήρη και εκ βάθρων επανασχεδιασμό, χωρίς να επανέλθουν στην υπηρεσία αξιωματικοί, που πλέον έχουν συνταξιοδοτηθεί. Επισήμανε δε, ότι δεν παρέλαβε κανένα φάκελο και δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με τα θέματα τρομοκρατίας.
* • Αντικατάσταση της ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με στόχο να τεθεί η υπηρεσία στην προστασία εθνικών τομέων, όπως είναι η αποστολή της και έτσι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της.
* • Αντιμετώπιση του οργανωμένου Εγκλήματος με ριζικό τρόπο.
* • Πλήρη και στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη. Οι αρμοδιόητες για το Συνήγορο του Πολίτη, το «τράφικινγκ», τις διοικητικές ευθύνες, τη λειτουργία τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Πληροφορικής και άλλους τομείς, αναλαμβάνει με καταμερισμό αρμοδιοτήτων ο υφυπουργός, Σπ. Βούγιας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com