Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Οι δύο πονοκέφαλοι της νέας ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου

Το δύσκολο έργο της υλοποίησης των αθρόων προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά και την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιόπιστου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών καλείται να διεκπεραιώσει η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.


Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του προγράμματος των 100 ημερών, που έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην αγορά για την ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ παράλληλα καλείται να ελέγξει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, χωρίς να υπολογίζει στις εισπράξεις από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει, όπως επίσης και από τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας.

Η εκτίμηση για το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος είναι ότι θα φτάσει στο 6% του ΑΕΠ, αλλά χωρίς τα συγκεκριμένα έσοδα είναι πιθανόν να φτάσει στο 8% του ΑΕΠ ή και παραπάνω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) θα καταργηθεί από το 2010, που σημαίνει ότι για τα έτη 2008 και 2009 θα πληρωθεί κανονικά. Όσοι, δηλαδή, λάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί, διαφορετικά θα έχουν κυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά, η θέση του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά ήταν «θολή», καθώς στελέχη του που ρωτήθηκαν έλεγαν ότι «οι νόμοι ισχύουν μέχρι να αλλάξουν», αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα της διάταξης, υπονοώντας ότι αν το δικαστήριο αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητά της ενδεχομένως να ακυρωθεί.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση των ελλειμμάτων θα δεχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα κυβέρνηση. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει παράταση του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012, αλλά με αντάλλαγμα την εφαρμογή σκληρών διαρθρωτικών μέτρων. Λόγω της ύφεσης που προβλέπεται για φέτος για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν θα χορηγήσει την παράταση, αλλά με σκληρούς όρους.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα με τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος προεκλογικά είχε δηλώσει ότι αναμένει τα μέτρα από όποια κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα, αφού όλοι γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα είναι η προετοιμασία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου, αλλά και η κατάρτιση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Κομισιόν και θα περιγράφει τις πολιτικές και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην προσεχή τριετία.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή θα συνοδεύεται και από το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιέχει αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης πολλών εισοδημάτων, την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το ΦΜΑΠ. Ωστόσο, ακόμα παραμένουν άγνωστες οι λεπτομέρειες εφαρμογής τους, οι οποίες θα διευκρινιστούν –πιθανότατα– με τις προγραμματικές δηλώσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com