Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Υποχρεωτικά τα πρακτικά στις συνεντεύξεις προαγωγής στο Δημόσιο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις υπ΄ αριθμόν 3052 και 3058/2009 αποφάσεις της έλυσε οριστικά το ζήτημα της προφορικής συνέντευξης κατά τις προαγωγές των γενικών διευθυντών. Οι υποθέσεις απασχόλησαν την Ολομέλεια κατόπιν παραπομπής του θέματος από το Γ' Τμήμα του ΣτΕ.


Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαίωσε για τις μη προαγωγές τους τον Πέτρο Ιωαννίδη, οποίος παραλείφθηκε να τοποθετηθεί στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών και τον Δημήτρη Παπασπύρου, ο οποίος παραλείφθηκε να τοποθετηθεί στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι συνταγματικά επιβεβλημένη η σύνταξη πρακτικού από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τις προφορικές συνεντεύξεις που δίνουν οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές.

Ειδικότερα, οι δικαστικές αποφάσεις αναφέρουν ότι σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 2683/1999) το υπηρεσιακό συμβούλιο πριν επιλέξει τον καταλληλότερο για τη θέση του γενικού διευθυντή, υποχρεούται να καλέσει τους υποψηφίους σε προφορική συνέντευξη.

Αναφέρεται επίσης στις δικαστικές αποφάσεις ότι σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 82 παράγραφος 7) "επιβάλλεται ως εγγύηση τήρησης των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας και ειδικότερα της ελεύθερης πρόσβασης και σταδιοδρομίας κάθε έλληνα πολίτη στις δημόσιες θέσεις κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας (άρθρο 4 παρ. 1 και 4 και άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος), της διαφάνειας (άρθρο 103 παρ.1 του Συντάγματος) που κατά την έννοιά της, καταλαμβάνει όχι μόνο τη διαδικασία εισόδου στο υπαλληλικό σώμα, αλλά και περαιτέρω τις εν γένει διαδικασίες εξέλιξης (προαγωγής ή ανάθεσης καθηκόντων) των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και του κράτους δικαίου (άρθρο 25 Συντάγματος), ο ουσιώδης τύπος της σύνταξης πρακτικού περί της ενώπιον του ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου διεξαγομένης προφορικής συνέντευξης των υποψηφίων, στο οποίο πρέπει να αναφέρεται έστω συνοπτικά, το περιεχόμενο της συνέντευξης και περαιτέρω, να εκφέρεται εξατομικευμένη για κάθε υποψήφιο κρίση, ως προς την αξιολόγηση της παρουσίας του από τα μέλη του ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου και ειδικότερα για την προσωπικότητά του και την εν γένει ικανότητά του, σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του γενικού διευθυντή".

Με τη σύνταξη πρακτικού κατά τις προφορικές συνεντεύξεις, αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, αφενός εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αμεροληψίας και αξιοκρατικής κρίσης και αφετέρου μπορεί να ελεγχθεί το περιεχόμενο των συνεντεύξεων από τα δικαστήρια (όπως επιβάλλει το Σύνταγμα).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com