Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τι θα γίνει με την απόσυρση, ημιυπαίθριους, τέλη και εισφορά

Αναβάλλεται για τον Ιανουάριο η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού.

Παράλληλα παγώνει η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, ενώ κανονικά θα εισπραχθούν οι φόροι που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε επικρίνει το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις ανώτατης πηγής του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της αυξητικής πορείας του ελλείμματος που υπάρχει κίνδυνος να φτάσει στο 9%-10% στους τελευταίους μήνες του έτους θα επιδιωχθεί η άντληση εσόδων από οπουδήποτε και η περικοπή δαπανών όπου αυτή είναι εφικτή.

Σε ό,τι αφορά στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν τα ακόλουθα:


1. Ημιυπαίθριοι χώροι: η ρύθμιση παγώνει και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις. Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε εναντιωθεί στη ρύθμιση που είχε δρομολογήσει ο κ. Γ. Σουφλιάς είχε δηλώσει ότι θα την καταργήσει. Για όσους έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης, η περίπτωσή τους θα αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
2. Απόσυρση: ισχύει μέχρι νεωτέρας. Το νεότερο είναι η τροποποίηση του καθεστώτος προκειμένου να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα για την αγορά μικρών αυτοκινήτων και μικρότερα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού.
3. «Πράσινα» τέλη: θα αντιμετωπιστεί άμεσα στις επόμενες μέρες, καθώς το πρόβλημα επείγει δεδομένου ότι έπρεπε να τυπωθούν τα σήματα και να ταχυδρομηθούν. Ενδεχομένως και να ισχύσουν οι αυξήσεις των τελών για τα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, αλλά θα αντιμετωπιστεί σύντομα.
4. Έκτακτη εισφορά: πρέπει να πληρωθεί αλλά τελεί υπό την αίρεση της απόφασης του δικαστηρίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει την άποψη ότι το Δημόσιο πρέπει να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και αυτό σημαίνει ότι αν η απόφαση είναι αρνητική τότε δεν θα εφαρμοστεί.
5. ΕΤΑΚ: Το ΕΤΑΚ των ετών 2008 και 2009 πρέπει να πληρωθεί από τους υπόχρεους, τονίζει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπάρχει νόμος που εφαρμόζεται. Εξάλλου ορισμένοι έχουν ήδη πληρώσει το ΕΤΑΚ και του 2008 και του 2009 και ενδεχόμενη κατάργησή του θα δημιουργούσε αναστάτωση. Θα καταργηθεί πάντως από το 2010 και θα αντικατασταθεί από τον ΦΜΑΠ, ενώ θα επανέλθει ο φόρος κληρονομιών και γονικών παροχών.

Έκτακτο επίδομα

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση του Έκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αυτό θα γίνει είτε εφάπαξ τον Ιανουάριο είτε σε δύο δόσεις Ιανουάριο και Απρίλιο. Το ύψος του επιδόματος θα είναι 1.300 ευρώ, για τετραμελή οικογένεια που έχει εισόδημα έως 12.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πώς θα προσδιορίζεται το εισόδημα (μόνο μισθωτές υπηρεσίες) και πώς θα διαμορφώνεται το επίδομα για τις μονογονεϊκές οικογένειες ή έχουν λιγότερα μέλη.

Το μέτρο εντάσσεται στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας ύψους 2-3 δισ. ευρώ, που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με στόχο να τονωθεί η οικονομία και να φρενάρει τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης που φέτος θα διαμορφωθεί στο –1,5%.

Παράλληλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει και μέτρα που άφησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως είναι:

- Η συγκρότηση κεντρικής υπηρεσίας που θα παρακολουθεί τις πληρωμές μισθών και συντάξεων και εκφράζει μάλιστα την απορία του γιατί δεν έχει συσταθεί τόσα χρόνια. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα επιταχυνθεί η λειτουργία της.
- Η συγχώνευση των δημόσιων φορέων. Η λίστα των 250 φορέων που δρομολόγησε προς συγχώνευση η προηγούμενη πολιτική ηγεσία θα επανεξεταστεί, αλλά θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις.

* Share/Bookmark
 
website counter
friend finderplentyoffish.com