Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Πρώτο ελληνικό αίτημα στις Βρυξέλλες: «Δώστε μας μικρή παράταση"

Μικρή παράταση θα ζητήσει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας, που στην ουσία θα αποτελεί και σχέδιο εξόδου από την κρίση. Με βάση αυτό το κείμενο, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την διετή ή τριετή παράταση για τον στόχο του ελλείμματος, που είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου στο EcoFin και το Eurogroup, που είναι προγραμματισμένα για τότε.


Το ελληνικό αίτημα αναμένεται να κατατεθεί επισήμως μέσα στα επόμενα ραντεβού που θα κάνει στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου, με το πρώτο από αυτά να τοποθετείται χρονικά - κατά πάσα πιθανότητα - για τις 19 Οκτωβρίου. Θα έχουν προηγηθεί, πάντως, πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού με κοινοτικούς παράγοντες, κάτι το όποιο, όπως λέγεται, ξεκίνησε ήδη από χθες. Κοινή είναι η αίσθηση ότι οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα περί παράτασης, είναι πολύ μικρές.

Παρ'΄όλα αυτά, η προσπάθεια θα γίνει και θα «επιστρατευθεί» για τον σκοπό αυτό ακόμα κι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με ευρωπαικές πρωτεύουσες. Βεβαίως, το γεγονός ότι άλλες οκτώ χώρες μπήκαν από χθες στη «μαύρη λίστα» των Βρυξελλών, λόγω του αυξημένου ελλείμματος, ενδεχομένως να διευκολύνει τις εξελίξεις, υπό την έννοια ότι η παράταση θα μπορούσε να δοθεί για όλους, προκειμένου να προετοιμασθούν καταλληλότερα για την επίτευξη του στόχους της μείωσης κάτω από το 3%. Ολα τα παραπάνω, απομένει να αποδειχθούν στην πράξη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com