Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, αλλαγή του εκλογικού νόμου βάσει του γερμανικού μοντέλου, έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων από τη Βουλή και συμμετοχή της στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για διαφάνεια, λογοδοσία και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.
"Μας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του ο λαός. Οι πολίτες μας ανέθεσαν ένα ιστορικό καθήκον. Να προχωρήσουμε με μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας για να ορθοποδήσει. Για να δούμε με ελπίδα προς το μέλλον . Σ' αυτή την πρώτη συνεδρίαση σας ευχαριστώ όλους για τον αγώνα σας σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών" είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δική του προσδοκία είναι ότι αυτή η Κ.Ο θα γίνει ο κινητήριος μοχλός της αλλαγής για τη χώρα, σε συνεχή επαφή με τον πολίτη. "Κάθε βουλευτής έχει καθοριστικό ρόλο και είναι στην πρώτη γραμμή. Είστε εγγυητές του συνθήματος "πρώτα ο πολίτης"" υπογράμμισε.
Ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του έθεσε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
"Νέος εκλογικός νόμος βάσει του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου με συνδυασμό μικρών μονοεδρικών περιφερειών και μεγάλης περιφέρειας. Αυτό εξασφαλίζει την προστασία των βουλευτών με την κατάργηση των εξαρτήσεων και τις μεγάλες προεκλογικές δαπάνες" σημείωσε.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διαχωρισμού των εξουσιών και έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση του κοινοβουλίου.
Όπως είπε, καθιερώνεται δημόσια διαβούλευση για κάθε σχέδιο νόμου στο Κοινοβούλιο. Η υποβολή όλων των νομοσχεδίων θα γίνεται σε δύο αναγνώσεις για καλύτερο νομοθετικό έργο. Κάθε σχέδιο νόμου θα συνοδεύεται από εκτίμηση ποιότητας και αξιολόγηση των επιπτώσεών του. Υπογράμμισε ότι δεν θα γίνεται κατάθεση τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές. "Όλα θα έρχονται ως αυτοτελή νομοσχέδια. Θα θεσπίσουμε ουσιαστική συζήτηση για τον ετήσιο προϋπολογισμό" είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε ότι ο ρόλος του κοινοβουλίου είναι να εμπλέκεται στον έλεγχο όλων των δημοσίων συμβάσεων, με ισχυρά αντίβαρα στην εκτελεστική εξουσία. "Να ενημερώνεται πλήρως για κάθε σύμβαση πριν την υπογραφή της. Το ίδιο θα ισχύσει για τα εξοπλιστικά προγράμματα με συζήτηση για τον έλεγχό τους. Θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για το λόγο αυτό" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα κάνει ελέγχους για μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας, όπως οι σχέσεις με τα ΜΜΕ, αλλά και ότι ο διορισμός στις ανεξάρτητες αρχές θα γίνεται από το Κοινοβούλιο.
"Η βουλή είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Ο θεσμός του Κοινοβουλευτισμού έχει υποβαθμιστεί, με τους βουλευτές απλούς χειροκροτητές. Όμως ο καθένας οφείλει να εκφράζει τις απόψεις του για τη συνδιαμόρφωση των νομοθετημάτων" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε από τους βουλευτές του περισσότερη δουλειά και προετοιμασία, έτσι ώστε ο λόγος του βουλευτή να έχει βαρύτητα, να ελέγχει την κυβέρνηση και να διαμορφώνει τις πολιτικές.
"Είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία: το εννοούσα και το εννοώ. Μια κυβέρνηση που ελέγχεται πρώτ' από όλα από τους ίδιους τους βουλευτές της. Δεσμεύομαι να συνεργάζομαι με την Κ.Ο και να ενισχύσω τη λειτουργία της. Η κοινωνία παρακολουθεί τα πρώτα μας βήματα. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα στα πρόσωπα των συμπολιτών μας. Συγκρουόμαστε με νοοτροπίες δεκαετιών, θα γίνουν και λάθη, αλλά γι' αυτά θα ελεγχόμαστε από τη Βουλή" υπογράμμισε.
Για τη Δικαιοσύνη ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο διορισμός της από την κυβέρνηση όπως γίνεται σήμερα οφείλει να σταματήσει. "Λόγο πρέπει να έχει και η Βουλή. Θα αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ορίζοντας και τη συμμετοχή της Βουλής. Θα εξασφαλίσουμε έτσι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία" σημείωσε.
Κρίση και εμπιστοσύνη στους θεσμούς
"Σήμερα πολλές είναι οι προκλήσεις. Τα προβλήματα του πολίτη, όπως η δυσπραγία των νοικοκυριών, οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η έλλειψη αξιοκρατίας και η λεηλάτηση του δημόσιου πλούτου" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η δυσχερής κατάσταση της οικονομίας και τα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα έχουν έχουν κοινό παρονομαστή: την έλλειψη κράτους δικαίου που εγγυάται τα δικαιώματα του πολίτη και τη χρηστή αξιοποίηση του κοινού πλούτου. "Αν η μεταπολίτευση ήταν η πρώτη δύσκολη φάση, τώρα διανύουμε τη δεύτερη δύσκολη και ελπιδοφόρα φάση για την κατάκτηση της δημοκρατίας" σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα αναπαράγει στην κοινωνία τις αντιλήψεις που μας πάνε προς τα πίσω. "Κύριος εχθρός η πελατειακή αντίληψη που οδηγεί στην αδιαφάνεια και στην αδικία. Στον κατακερματισμό στις προσπάθειές μας, την επικράτηση του εγώ έναντι του εμείς. Χρειάζεται μια ηγεσία αποφασισμένη να βάλει τέλος στα φαινόμενα αυτά. Θα δεχτείτε πιέσεις για εξυπηρετήσεις συμφερόντων και αυτές θα είναι μεγάλες. Αλλά επιτέλους, αλλάζουμε σελίδα" είπε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.
Παρότρυνση στους βουλευτές
"Κάποιοι μου λένε ακόμη και λίγα να κάνετε θα είναι καλά. Ένα όμως ζητά ο λαός: να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα: κάνοντας πράξη την ισότητα και την ισονομία, τη διαφάνεια και τη διαβούλευση, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Με μόνο κριτή το λαό και μόνο το λαό" είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του.
Ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε ότι δεν θα κάνει πίσω. "Αλλάζουμε τις δομές του κράτους, όπως με την αλλαγή της δομής της κυβέρνησης και των υπουργείων. Προχωράμε στο διαχωρισμό των κρατικών με τα κομματικά αξιώματα" τόνισε.
"Οι δράσεις μας θα κατατείνουν στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Αυτός ο στόχος είναι όχι για το κόμμα μας, αλλά για την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σήμερα το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά και παγκόσμιο. Η αδιαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων είναι η αιτία και της σημερινής κρίσης.Το Σύνταγμά μας επιβάλλει τη διάκριση των εξουσιών, την ισορροπία μεταξύ των πυλώνων της Δημοκρατίας για την προστασία του πολίτη. Αυτός ο διαχωρισμός οφείλει να είναι ουσιαστικός για να μην νοθευτεί η δημοκρατία" κατέληξε ο πρωθυπουργός.