Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Καταργείται η βίζα εισόδου στην Ε.Ε. για τους πολίτες της ΠΓΔΜ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέ Σολάνα, ανήγγειλε σήμερα την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν.


Ανάλογο μήνυμα απηύθυνε χθες και στο Βελιγράδι, κατά τις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία της Σερβίας.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται, αύριο, να απευθύνει σύσταση προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2010. Ο κ. Σολάνα εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ.

"Σήμερα, δεν κομίζω ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μεταφέρω, όμως, πνεύμα εποικοδομητικής και καλής συνεργασίας", ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι, για την ενίσχυση της πορείας της, στο δρόμο για την ένταξη στην Ε.Ε., η ΠΓΔΜ πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει πλήρως τους νόμους, που απορρέουν από την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com