Προ των πυλών της μετατροπής από αναδιανεμητικό σε κεφαλοποιητικό βρίσκεται το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, καθώς οι μελέτες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή οι εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι αιτιάσεις της Κομισιόν, αλλά και οι προτάσεις που διατύπωσε στην ετήσια έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας φαίνεται να επισπεύδουν τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος
από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει ασφαλιστική κλάση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύψος της σύνταξης που θα λάβει στο τέλος του εργασιακού του βίου), δεν είναι η μόνη πρόταση, καθώς υπάρχουν και άλλες που έχουν διατυπωθεί κατά και καιρούς και αφορούν:
-Στη μείωση των συντάξεων ως 30% μέσω της κατάργησης των κατώτατων ορίων και την επέκταση του τρόπου υπολογισμού στο σύνολο του εργασιακού βίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα καθιερωθεί ελάχιστο όριο κοινωνικής προστασίας (Εθνική Κατώτατη Σύνταξη), καθώς θα αλλοιωθεί ο αναδιανεμητικός, κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης που ισχύει σήμερα με τους νέους εργαζομένους να χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους, ουσιαστικά, τη σύνταξη των παλαιότερων.
-Στην αύξηση του ελάχιστου, απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 17,5 έτη ή την περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Επιπλέον η πρόταση συγχώνευσης κύριας και επικουρικής σύνταξης σε μια βασική θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του ποσοστού αναπλήρωσης των μισθών στο 60% από 80% που είναι σήμερα. Παράλληλα, θα μειωθούν -ή ακόμη και θα καταργηθούν- οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση, η οποία θα αποτελέσει τμήμα της κύριας.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί η επαγγελματική ασφάλιση με τα επαγγελματικά ταμεία να αναλαμβάνουν τη διαχείριση του «πακέτου» των 5 δισ. ευρώ ετησίως που σήμερα κατευθύνονται στην επικουρική ασφάλιση. Η λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων θα συνδυαστεί με την καθιέρωση φοροαπαλλαγών, οι οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο για την υπαγωγή των εργαζομένων στα επαγγελματικά ταμεία, σε επίπεδο επιχείρησης ή επαγγελματικού κλάδου. Αυτό άλλωστε προβλέπεται από το Ν. 3029/02. Αυτό θα σημάνει δυναμικότερη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης είτε μέσω των επαγγελματικών ταμείων είτε αυτοτελώς.
Τέλος, παραμένει επί τάπητος και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του αριθμού των ταμείων. Ειδικότερα, προτείνεται η συγχώνευση όλων των ταμείων «κύριας σύνταξης» στον Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων και όλων των υφιστάμενων επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικών συντάξεων, είτε η δημιουργία τεσσάρων ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) με ενιαιοποιημένους όρους ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών υγείας.