Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Διακρίσεις στην εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές διακρίνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, που είναι υποψήφιες για τις στρατιωτικές σχολές, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη και με έγγραφό του ζητά από το ΓΕΕΘΑ την άμεση άρση αυτών.


Όπως διαπιστώθηκε, η νέα νομοθεσία για την εισαγωγή σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2009) προβλέπει αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου αναστήματος από 1,55 σε 1,65 για τις γυναίκες και από 1,65 σε 1,70 για τους άνδρες.

Παράλληλα, απαιτεί κοινά όρια αθλητικών δοκιμασιών, και ειδικά στη σφαιροβολία, χρήση της ανδρικής σφαίρας των 7,2 κιλών και από τις γυναίκες υποψήφιες.

Στο έγγραφό της η Αρχή του Συνηγόρου κάνει λόγο για ασύμμετρη αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου ύψους, δέκα πόντους για τις γυναίκες και πέντε για τους άνδρες, τονίζοντας ότι στοιχειοθετεί διάκριση λόγω φύλου, η οποία και απαγορεύεται διά ροπάλου τόσο από την κοινοτική όσο και από την εθνική νομοθεσία.

Ο Συνήγορος αποδοκιμάζει ως έμμεση διάκριση και τα κοινά όρια ως προς την αθλητική δοκιμασία, επικαλούμενος σχετικά έγγραφα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του ΣΕΓΑΣ.

Το ΓΕΕΘΑ, ωστόσο, απαντά ότι δεν πρόκειται να επέλθει καμία άμεση αλλαγή, καθώς έχει προκηρυχθεί ήδη, από τις 26 Μαρτίου, διαγωνισμός, ενώ απέδωσε το όλο θέμα στον Δείκτη Μάζας Σώματος.

«Το ύψος δεν ορίζεται μεμονωμένα και ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, αλλά συνδυάστηκε με το νεοεισαχθέν κριτήριο του Δείκτη Μάζας Σώματος» σημειώνει το ΓΕΕΘΑ. Χαρακτηρίζει δε «επιτακτική επιχειρησιακή απαίτηση την ύπαρξη ενός κατά το δυνατόν κοινού σωματότυπου, ο οποίος θα επιτρέπει στα στελέχη των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να αντεπεξέρχονται στις δύσκολες συνθήκες εκπαίδευσης και στις συνθήκες των κάθε είδους επιχειρήσεων ειρήνης και πολέμου».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com