Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

«Φωτιά» στα εισιτήρια του ΟΣΕ

«Φωτιά» θα πάρουν τα εισιτήρια του σιδηροδρόμου από το ερχόμενο Σάββατο 1η Αυγούστου, καθώς εν μέσω θέρους και οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση εφαρμόζει την πρώτη από τις τρεις δόσεις της αύξησης στον ΟΣΕ.
Πρόκειται ουσιαστικά για υπερδιπλασιασμό των κομίστρων του σιδηροδρόμου, αφού στόχος είναι αυτά να φτάσουν στο 80% της τιμής του εισιτηρίου των ΚΤΕΛ για τις αντίστοιχες διαδρομές, όταν μέχρι σήμερα είναι στο 40%.

Ετσι, από την 1η του μήνα οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν:


* Κατά 33% στα απλά τρένα (επονομαζόμενα και τρένα του λαού), τα οποία εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πληρότητες, καθώς τα προτιμούν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
* nΚατά 13% στα Ιντερσίτι και
* Κατά 7% στα Ιντερσίτι Εξπρές.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα αυξήσεων, καθώς η δεύτερη δόση αντίστοιχου (αλλά στην πραγματικότητα μεγαλύτερου) ποσοστού θα εφαρμοστεί την 1η Απριλίου του 2010 και η τρίτη οκτώ μήνες μετά, δηλαδή την 1η Δεκεμβρίου του 2010.

Στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι τα έσοδα του ΟΣΕ από τη νέα τιμολογιακή πολιτική να φτάσουν τα 39 εκατομμύρια ευρώ, καθώς μέχρι σήμερα τα έσοδα του σιδηροδρόμου καλύπτουν το 38% των λειτουργικών εξόδων των επιβατικών μεταφορών, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Από τις αυξήσεις θα εξαιρεθούν τα εισιτήρια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (Αεροδρόμιο - Κιάτο/ Πειραιάς, Αθήνα - Οινόη/ Χαλκίδα, Λάρισα - Θεσσαλονίκη), τα οποία είχαν αυξηθεί το 2006.

Αντιθέτως κατά 5% θα αυξηθούν τα κόμιστρα των εμπορευματικών τρένων, ενώ θα καταργηθούν και οι μεγάλες εκπτώσεις που γίνονταν έως τώρα από τους διευθυντές και έφταναν έως και το... 80%. Στο εξής οι εκπτώσεις δεν θα ξεπερνούν το 40% και θα αγγίζουν το 50% μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του διευθύνοντος συμβούλου.

Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις, η διοίκηση του ΟΣΕ θα προβεί στην άμεση συρρίκνωση ορισμένων δρομολογίων του σιδηροδρόμου, στο πλαίσιο των σταδιακών περικοπών, οι οποίες με την ολοκλήρωσή τους θα θέσουν... εκτός τροχιάς έως και το 65% του συνόλου σε ορισμένα δίκτυα, όπως αυτό της Πελοποννήσου.

Εντυπωσιακό είναι, πάντως, ότι έως και το τέλος της περασμένης εβδομάδας ο ΟΣΕ δεν είχε οριστικοποιήσει το πρόγραμμα των πρώτων αλλαγών.

Σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα, πάντως, το οποίο είχε αποσταλεί και στο υπουργείο, στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν περικοπές κατά 20%, στη γραμμή Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατά 40%, ενώ στις γραμμές Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας οι περικοπές δρομολογίων θα φτάσουν το 50%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com